ACT (American College Test)


Što je ACT test?

ACT test – American College Test je standardizirani test koji se traži za upis na dodiplomske studije u Americi. Pitanja na ACT testu izravno su povezana s gradivom u srednjoj školi u području engleskog jezika, matematike i prirodnih znanosti.

Kad možete polagati ACT test?

Kalendar s terminima održavanja ACT testova pogledajte ovdje. Pripremni programi se održavaju u Zagrebu ili uključivanjem u online nastavu iz bilo koje lokacije.

Koliko vrijede rezultati ACT testa?

Rezultati ACT testa nemaju rok trajanja, odnosno vrijede do idućeg polaganja testa, ukoliko ga odlučite polagati ponovno.

Kako vam ACT test može koristiti?

Osim upisa na fakultet u Americi, ukoliko ste srednju školu pohađali u SAD, ACT test se priznaje i umjesto Državne mature u Hrvatskoj.

Kako izgleda ACT test?

Sastoji se od četiri dijela s pitanjima na zaokruživanje, te od pisanja eseja koje nije obavezno. Dijelovi ACT testa su:

CjelinaVremensko ograničenjeBroj pitanjaZadatak
English (engleski)45 minuta75Standardni pisani engleski jezik i retoričke vještine
Mathematics (matematika)60 minuta60Matematičke vještine stečene do početka 4. razreda srednje škole.
Reading (čitanje)35 minuta40Razumijevanje pročitanog teksta
Science (prirodne znanosti)35 minuta40Vještine interpretacije, analize, evaluacije, kritičkog prosuđivanja i sposobnosti rješavanja problema potrebne za prirodne znanosti.
*Writing (pisanje eseja)30 minuta1Esej na zadanu temu u kojem se izražava vlastito mišljenje i stavovi o zadanoj temi. Procjenjuju se pisane vještine na razini srednjoškolskog engleskog jezika i ulaznoj fakultetskoj razini.

*nije obavezno, a odabir ovisi o uvjetima koje postavlja fakultet na koji se prijavljujete.

Cijena polaganja ACT testa

Za polaganja ACT testa se možete prijaviti elektronskim putem nakon registracije korisničkog računa na stranici http://www.actstudent.org/regist/index.html gdje možete pročitati detaljnije informacije o rokovima i testnim centrima, ili se možete prijaviti poštom.

ACT test se polaže u ovlaštenim ispitnim centrima ili u srednjoj školi kandidata (Arranged Testing). Ukoliko trebate detaljnije informacije slobodno nas kontaktirajte.

Cijena polaganja testa bez pisanja eseja iznosi 93.50 USD ($46 za test +$47.50 naknada za International Registration), a ACT s pisanjem eseja iznosi 110 USD ($62.50 za test + $47.50 naknada za International Registration).
 Za prijave nakon zadanog roka za online prijave (standby prijave) naplaćuje se dodatak od 41 USD na redovnu cijenu.

Trebaju li vam pripreme za ACT test?

Za polaganje ACT testa potrebno je prije svega dobro poznavanje engleskog jezika, a zatim i matematike kao i vještina interpretacije, analize, evaluacije, kritičkog prosuđivanja i sposobnosti rješavanja problema potrebnih za prirodne znanosti. Za visok rezultat se potrebno temeljito i kvalitetno pripremiti pa se tako američki srednjoškolci za polaganje ACT testova najčešće pripremaju tijekom godine dana. Putem Interneta je dostupno mnoštvo materijala za pripremu – neki su besplatni, a neke treba platiti. Osim poznavanja i razumijevanja engleskog jezika i ostalih navedenih područja, potrebno je pobliže se upoznati s tehnikama polaganja koje vam mogu pomoći da ostvarite veliki broj bodova. Najpraktičniji način je provjeriti svoje znanje na probnom testu i pripremati se na temelju konkretnih rezultata, odnosno raditi na onim dijelovima u kojima ste postigli slabije rezultate. Ukoliko planirate upisati pripremni tečaj, prethodno se raspitajte o predavačima, njihovim prethodnim rezultatima i iskustvu s ACT testovima.

Kako do rezultata bez ponavljanja ispita?

O našim predavačima najbolje govore rezultati naših polaznika koje možete pročitati ovdje. Pripreme se održavaju individualno ili u malim grupama od 4-6 polaznika. Nastavu održavamo u našim učionicama i putem online sustava. Svi koji nisu u Zagrebu ili se jednostavno više vole pripremati u udobnosti svog doma imaju mogućnost uključiti se u nastavu putem video veze. Na taj način su naše usluge dostupne ne samo u cijeloj Hrvatskoj već i bilo gdje u svijetu. Potrebno je samo imati računalo i pristup internetu.

Cjenik priprema za polaganje ACT testa

ACT testGrupni (online ili u Zoni znanja)Individualni (online ili u Zoni znanja)Vođena samostalna priprema (online ili u Zoni znanja)
EkspresniRedovniIntenzivni
Probni testovi222neograničeno2
Nastava4860723846*
Individualne konzultacije44444
Pripremni materijalicheckercheckercheckercheckerchecker
Garancijacheckercheckercheckercheckerchecker
Cijena2.490 HRK2.990 HRK3.490 HRK7.990 HRK1.990 HRK

*Vođena samostalna priprema

Ovisno o Vašim potrebama i mogućnostima možete odabrati pripreme za sve module od kojih se ACT test sastoji ili samo za pojedinačne module: English, Mathematics, Reading, Science ili Writing.

ACT Modulibroj saticijena
Individualni 1250 HRK
Individualni91.990 HRK

Grupe: 4-6 polaznika

Cijena probnog ACT testa = 490 kn (0 kn za one koji se odluče pripremati s nama)