Besplatan studij u EU


Studirati u inozmemstvu neprocijenjivo je, što radi samog iskustva, što radi izbora studijskih programa i uvjeta studiranjaUpoznati nove ljude iz cijelog svijeta, imati priliku studirati baš ono što želiš i na način koji želiš, i budimo iskreni, zbrisati iz roditeljskog doma, na minimalno tri godine – nije li to ono o čemu svaki mladi čovjek sanja? Često možemo čuti – nemoguće, preskupo je! A kad ono – iznenađenje – nije! Štoviše, čak je i povoljnije nego kod nas.

Besplatan studij u EU nudi čak 12 zemlja: Danska, Njemačka, Češka, Slovačka, Slovenija, Austrija, Poljska, Finska, Švedska, Francuska, Škotska i Norveška.

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju naši su studenti dobili jednaka prava kao i studenti ostalih zemlja članica. Što to zapravo znači? Imamo ista prava na besplatne školarine i pravo na iste stipendije kojima se pokrivaju troškovi školarina kao i svi drugi strani studenti.

Zvuči sjajno?! I jest sjajno! Pogotovo kada vam otkrijemo da neke zemlje, osim onih koje i svojim državljaninama naplaćuju zaista visoke školarine, nude potpuno besplatno školovanje! 

Pa krenimo onda redom i upoznajmo prvih 8.

Za one koji ne žele daleko od kuće, naši susjedi Slovenci nude 150 programa. Sveučilišta su na odličnom glasu, a jedino što je potrebno platiti je registracija. Ako si strani student u Sloveniji, imat ćeš subvencioniranu hranu i prijevoz, a postoji i mogućnost za studentski rad preko njihove inčice student servisa. Ukoliko ne znate slovenski, predavanja se mogu slušati i na engleskom jeziku.

Nadalje, sljedeća – Austrija – biti će idelan izbor za sve koje zanima primjenjena znanost, zbog vrlo istaknutog University of Applied Sciences Upper Austria. Graz je vrlo često odredište naših studenta, i to Karl-Franzens-Universität Graz, koji spada u top 470 sveučilišta u svijetu. Mogućnosti za stipednije su brojne, a školarine u Austrij za dodiplomski i diplomski studij su besplatne. Važno je napomenuti da je studij u Austriji moguć i na engleskom jeziku, što će svakako povećati broj interesenata iz Hrvatske.

Ne tako daleka Njemačka također nudi besplatan studij. Bolonjski proces omogućio je da dodiplomski, diplomski i poslije diplomski studij budu međunarodno priznati. Engleski jezik jedan je od zvaničnih na kojem se u Njemačkoj može studirati, što tu zemlju čini top odredištem za buduće studente iz zemalja EU.

Gothenburg, Sweden - April 14, 2017: University of Gothenburg, Sweden

University of Gothenburg, Sweden

Švedska nudi 300-tinjak studijskih programa, a moguće je studirati i na engleskom jeziku. Stipendiranje internacionalnih studenata normalna je praksa i zato ne čudi činjenica da sve više mladih bira baš tu daleku zemlju kao odredište. Za naše studente je najvažnije znati da je školovanje besplatno za sve građane EU.

Slična situacija je i u Finskoj, gdje je dodiplomske i postdiplomske programe također moguće pohađati na engleskom jeziku.

Danska budućim studentima nudi besplatno učenje jezika, no studij je moguć i na engleskom jeziku. Obzirom na visok standard, mnogi se pitaju je li život za vrijeme studija u Danskoj uopće moguć. Dobra vijest je da svi studenti, pa tako i oni iz zemalja EU, imaju mogućnost i pravo rada uz studij.

U Norveškoj je pak zbog visokih cijena život studenata malo teži, no njihova je nastojanje da imaju što više internacionalnih studenata. Stoga uz besplatnu školarinu nude programe na engleskom jeziku, ne bi li privukli što više stranaca.

Za kraj bi izdvojili zemlju poznatu po visokoj modi i visokim standardima, no, to nije jedini razlog odlaska mnogih na studij u Francusku. Školovanje je besplatno, uz iznimku plaćanja upisnine koja, ovisno o programu i sveučilištu iznosi nekoliko stotina eura. Činjenica da su mnoga od francuskih sveučilišta na popisu top obrazovih ustanova svakako je dobar razlog za odlazak na studij baš u Francusku. Ako uzmemo u obzir mogućnosti stipendiranja, svakako je moguće ostvariti i taj san.

Možemo reći da više nema nikakvog razloga da ne ostvarite svoj san o studiju u inozemstvu. Školarine su besplatne, jedino što treba pokriti su životni troškovi. No, obzirom da je rad uz studij moguć, i taj dio je ostvariv.

I što čekaš? Odaberi zemlju svojih snova i kreni. No, nemoj zaboraviti da je potrebno položiti neke od standardizranih testova kako bi se mogao prijaviti. Za sve informacije i pomoć kod pripreme i upisa mi smo tu. Uđi u Zonu znanja!