Bill Gates savjetuje što studirati


Na svom Linkedin profilu, Bill Gates je objavio vrlo zanimljive savjete o izboru studija.

Za početak čestitao je svim onima koji će u akademskoj godini 2017. diplomirati. “Čestitam! Uspjeli ste nešto, što ja nikada neću uspjeti – dobiti diplomu!, započeo je svoj govor o tome zašto je napustio školu, i što bi učinio da je danas na mjestu onih koji biraju studij.

Njegov razlog odustajanja od studija bio je strah da će propustiti sudjelovati u digitalnoj revoluciji. Bio je u svojim 20-tima i sa kolegom Pulom Allenom oblikovao je ono što danas nazivamo digitalnom stvarnosti. Kaže da ga često pitaju za savjet što studirati, a kad bi danas trebao birati, razmislio bi o tri polja, koja otvaraju mogućnost velikog utjecaja na našu stvarnost.

RIGA, LATVIA - February 02, 2017: Bill Gates Twitter profile.

To su redom – umjetna inteligencija, energija i biologija.

Prva od navedenih, njegov je izbor jer, kako kaže, tek smo počeli otkrivati potencijal koji skriva, kako bi učinili ljudski život produktivnijim i kreativnijim. Baviti se energijom ključno je za naš opstanak jer treba pronaći način da energija postane čista i dostupna svima. U svijetu gdje je borba protiv siromaštva i klimatskih promjena jedno od najvažnijih problema današnjice, svakako se isplati pozabaviti njegovom idejom. Biologija je, s druge strane, grana bogata mogućnostima za unaprijeđenje ljudskog života u vidu produženog životnog vijeka i boljeg zdravlja.

Volio bi da sam znao ranije…

Bill kaže da postoje neke stvari koje tek sada zna, a volio bi da ih je znao još kao mladić.

Tek u kasnim 30-tima, saznao je kako izgleda prava nejednakost.

Putovanje u Afriku otvorilo mu je oči. Saznanje da milioni afričke djece umiru od bolesti, koje stanovnicima bogatih zemlja ne uzrokuju nikakvu brigu, predstavlja nešto što bi okarakterizirao kao najveću nepravdu na svijetu. Odmah je počeo raditi na tome da se to zauvijek promjeni.

Vi znate više nego ja

Tehnologija danas omogućava svim mladima da saznaju što god ih zanima. Svjetski problemi su svima poznati, i jednostavnije je pomoći, nego što je to bilo dok je Bill Gates bio mlad. Savjetuje da mladi iskoriste moć koju im dostupnost informacija pruža i da počnu svoju borbu protiv nejednakosti.

Web

Istovremeno, savjetuje da se okružite ljudima koji vas izazivaju da postignete nešto, koji vas podučavaju i guraju da budete najbolji vi.

Svoju sreću, Bill mjeri srećom ljudi koji ga okružuju i promjenom koju postiže mjenjajući tuđe živote na bolje.

Kada bi mogao svakom diplomantu na svijetu pokloniti jedan poklon, bila bi to knjiga Stevena Pinkera, The Better Angels of Our Nature. Kaže da je to 700 najispirativnijih stranica koje je ikada pročitao. Ideja knjige je da mi trenutno živimo u svijetu koji se stalno mjenja na bolje, ma koliko je to teško povjerovati. No, ako Bill kaže da je knjiga revolucionarna, tko smo mi da kažemo drugačije?! Ako povjerujemo da je bolje, i sami ćemo utjecati na takav ishod. Moć pozitvnog razmišljanja i pronalaženje riješenja, je mnogima, pa tako i Billu, jako oružje za pozitivnu promjenu koju svi priželjkujemo.

Bill kaže da je ovo prekrasno vrijeme za biti živ, a mi se slažemo. Možda je baš jedna od njegovih preporuka za studij ono što tebe najviše zanima, ono u čemu si dobar, ono što želiš još više istražiti. Možda si baš ti idući Gates, koji će svojim postignučima pridonjeti tome da svijet bude još bolje i ljepše mjesto. Zašto ne?

Sviđaju li ti se ili ne, njegove preporuke, najvažnije je da pronađeš nešto što te istinski zanima, smjer koji je stvoren baš za tebe i kreneš hrabro na put prema ostvarenju svog cilja. Ne kaže se bez razloga da su studentske godine, najljepše godine života!