CFA (Chartered Financial Analyst)


Što je CFA – Chartered Financial Analyst?

CFA – Chartered Financial Analyst je najpriznatiji program iz područja financija i investiranja koji se traži u multinacionalnim kompanijama širom svijeta. Kandidatima omogućava stjecanje znanja iz područja financija i investicijskog bankarstva uz visok stupanj izvrsnosti. Osim teoretskog osvrta prati aktualne trendove i zbivanja, te trenutna ekonomska zbivanja analizira kroz teorijske okvire.

CFA se primjenjuje od 1963. godine, a danas je globalno poznat kao “zlatni standard” te priznat kao potvrda izvrsnosti u financijskoj i investicijskoj industriji. Ispitno gradivo za CFA se osvježava i prilagođava svake godine čime osigurava relevantnost i primjenjivost naučenog u praksi.

CFA – Chartered Financial Analyst program se sastoji od tri razine, a ispiti se polažu jednom godišnje, u lipnju, izuzev level 1 koji se može polagati i u prosincu.

Prolaznost varira oko 30-35% tako da je i uz puno sreće i značajno zalaganje, potrebno najmanje 3 godine da se polože sve tri razine i stekne CFA – Chartered Financial Analyst diploma. Najčešće program traje oko 5 godina, a CFA diploma u razvijenim zemljama u pravilu vrijedi više nego primjerice magisterij iz financija ili MBA.

Znanja koja se stječu kroz tri razine CFA edukacije gradiraju od osnovnih ekonomskih i poslovnih termina koje se produbljuju do te razine da polaznicima daje priliku razvijanja visoke razine ekspertize u širokom spektru aktivnosti. Nakon završenog programa, pojedinac je osposobljen donositi argumentirane investicijske odluke te kritički promatrati financijska i ekonomska zbivanja.

Znanja stečena kroz CFA – Chartered Financial Analyst edukaciju nalaze svoju svakodnevnu primjenu u financijskoj i investicijskoj praksi, ali i pri upravljanju vlastitim financijama.

Završavanjem zahtjevnog CFA programa i zadovoljavanjem kriterija radnog staža kandidat dobiva titulu koja je širom priznata u svjetskim okvirima.

Koristan kod zapošljavanja i napredovanja. Tražen u inozemstvu i multinacionalnim kompanijama. Omogućava rad na Wall Streetu i City-u
Neophodan za ozbiljnije razmišljanje o karijeri u financijskoj i investicijskoj industriji u inozemstvu, a sve više i u našim krajevima.

Prilikom zapošljavanja u financijama u svim većim tvrtkama obično se traži najmanje CFA level 1, a za voditeljska mjesta sve češće postaje obvezna CFA diploma. CFA diploma je također pokazatelj ozbiljnosti, ustrajnosti, predanosti i požrtvovnosti, a to su sve odlike zaposlenika koje poslodavci traže.

Meni je polaganje CFA bio osobni izazov, prilika da potvrdim sebi i drugima stečeno znanje, te si otvorim mogućnost zapošljavanja kod stranih poslodavaca koji znaju vrijednost CFA diplome. (Dušan Banović, CFA)

Prilikom napredovanja je CFA – Chartered Financial Analyst ispit izuzetno cijenjen. Velik broj ljudi na vodećim pozicijama u branši (investicijski i mirovinski fondovi, riznice, investicijsko bankarstvo…) imaju položen CFA ispit. Kod zapošljavanja na spomenutim mjestima također CFA daje veliku prednost, a u nekim slučajevima sve češće je i uvjet.

Polagao sam CFA bi kako bi imao kvalitetan temelj znanja za rad u financijskoj industriji i dobru podlogu za napredovanje. (Ivan Jurišić, CFA)

Praktična vrijednost

Prednost ispita, odnosno cijelog programa je to što gotovo da ne postoji područje/tema s kojom se može susresti u praksi, a da nije pokriveno CFA – Chartered Financial Analyst ispitom.

Ispit mi najviše koristi radi širine, odnosno što se sva praktična znanja lako vežu na sadržaj naučen na ispitu. (Davor Špoljar, CFA)

Rad u inozemstvu i multinacionalnim tvrtkama
CFA je jedna od rijetkih diploma koja omogućava rad na primjerice Wall Streetu i u Cityu te predstavlja visok standard koji prepoznaju poslodavci u širokom spektru djelatnosti.

Pripreme za polaganje CFA ispita

Prvi put u Hrvatskoj su dostupni cjeloviti pripremni tečajevi za polaganje CFA – Chartered Financial Analyst ispita. Pripremni programi se održavaju u Zagrebu ili uključivanjem u online nastavu iz bilo koje lokacije.

Iskustvo kolega koji su to prošli jednostavno je neprocjenjivo. Svi koji smo do sada polagali taj ispit smo se oslanjali na usmenu predaju i savjete naših kolega. CFA pripremni tečajevi stvorit će jedinstveno mjesto na kojem će se moći dobiti iskustva, savjeti i sve ostalo potrebno za prolaz na ispitu. (Dušan Banović, CFA)

Jedan od preduvjeta uspješnog polaganja CFA ispita je pametna strategija i priprema. Prema preporukama CFA Institute, za pripremu jednog ispita je potrebno u prosjeku 250 do 300 sati, ovisno o prethodnom znanju i iskustvu, a pripremni tečajevi Zone znanja osmišljeni su kao pomoć i nadopuna samostalnog rada kandidata. Tim predavača polaznicima prenosi znanje i radno iskustvo iz relevantnih područja, ali i svoja iskustva uspješnog polaganja ispita:

Skratite i efikasno iskoristite vrijeme pripreme za ispit!
– Usmjeravanje u učenju
– Sažimanje gradiva

Razmijenite znanja i iskustva!
– Umrežavanje kroz učenje i formiranje studijskih grupa
– Interakcija s predavačima (+ gostujući predavači s Wall Streeta i Citya)

Intenzivno vježbajte zadatke s ispita!
– Simultane korekcije
– Detaljna pojašnjenjaCijena pada na ispitu = Cijena izlaska na ispit + Cijena utrošenog vremena

Predavači Zone znanja i sami su uspješno položili CFA ispite (iz prvog pokušaja!) te su redovni članovi CFA Instituta. Gostujući predavači uspješni su financijski i investicijski stručnjaci multinacionalnih kompanija s Wall Streeta i Citya.

Pažljivo smo odabrali kombinaciju domaćih i inozemnih predavača, s iskustvom u financijskom i korporativnom sektoru, tako da polaznicima na raspolaganju stoji široka lepeza znanja i iskustva koja pokrivaju cjelokupnu materiju CFA ispita, kako u teoriji tako i u praksi. Vjerujemo da će Vas upravo znanje i iskustvo našeg predavačkog tima dovesti do uspješnog rezultata na CFA ispitu.

Termine, cijene i dodatne informacije o pripremama pročitajte u našoj CFA informativnoj brošuri.

Prijavnice za pripreme za ispitni rok u lipnju 2019. primamo do 25.08.2018., a pripreme započinju 03.09.2018.

Mjesto u grupi možete rezervirati na način da popunjenu prijavnicu pošaljete na email prijave@zona-znanja.hr.

CFA prijavnica za L1

CFA prijavnica za L2