Do studija u inozemstvu bez muke – MENTORSTVO


Najveći broj onih koji žele studirati u inozemstvu, u početku znaju samo to – da žele. Gdje i kako, vječna su pitanja, koja neke čak dovedu i do odustajnja. Iako je Internet učinio svoje u smislu dostupnosti informacija, dogodila se i druga strana priče, koja zadaje mnogo glavobolja svim potencijalnim studentima.

Kako se snaći u moru informacija, kako odabrati koji fakultet je najbolji za tebe i još važnije, kakve su ti šanse za upis ili stipendiju.

Zbog svih tih razloga, a i da pokažemo kako do studija u inozemstvu bez muke, u Zoni znanja pokrenut je program Mentorstvo.

A što je zapravo Mentorstvo? I kome je potrebno?

Mentorstvo ti treba ako :

  • nisi siguran što bi studirao
  • ne znaš kako odabrati pravi fakultet za sebe
  • ne znaš kako napraviti pretragu fakulteta
  • volio bi znati imaš li uopće šansu biti primljen
  • ne znaš kako do stipendije
  • zapravo, ne znaš odakle početi…

YES YOU CAN! CONCEPT ON BLACKBOARD

Mentorstvo preporučamo svakome tko je siguran da želi studirati u inozemstvu. A zašto? Razloga je mnogo!

Krenimo redom.

Kada uđeš u program, s tobom će raditi cijeli mentorski tim, koji pokriva sve aspekte tvog puta do upisa. Tu je naravno i tvoj osobni mentor. To je iskusna i kvalificirana osoba, diplomant jednog od najprestižnjih sveučilišta, koja će s tobom napraviti niz razgovora kako bi zajedno napravili plan tvog upisa. Osobni mentor te vodi kroz sve korake na putu od same ideje do realizacije!

Što to znači?

Prvo ćemo s tobom obaviti niz testiranja i razgovora, kroz koje ćemo skupa doći do odluke što bi i gdje studirao. Proći češ simulirani evaluacijski proces, kakav inozemna sveučilišta rade pri odabiru svojih budućih studenata. Rezultati će nam dati pravi uvid u to, kolike su ti šanse za upis. Na temelju tih rezultata sastaviti ćemo listu odabranih fakulteta i listu stipendija. Nakon što smo utvrdili koje rezultate je potrebno imati za koji od fakulteta i napravili plan aktivnosti do samog upisa, prvi dio je gotov.

Presudan, i usudili bismo se reći najvažniji dio procesa jest – evaluacija kandidata i pravilan odabir fakulteta, u odnosu na želje i mogućnosti kandidata te realno postavljene i dostižne ciljeve.

Znači, ako imam odlične ocjene i postignem preporučene rezultate na standardiziranim testovima, koje moram položiti, upis je zagrantiran?

Za početak važno je znati da je individualni pristup ključan. Svi imamo svoje posebnosti i potrebno je pažljivo odabrati koje prednosti istaknuti i na koji način. Na nama je da zajedno s tobom odaberemo tvoje adute. Za upis na američka Ivy League sveučilišta odlične ocjene najčešće nisu dovoljne. Potrebno je pokazati po čemu si baš ti, jedan, jedini i jedinstven. Kada to otkrijemo, na konju smo! Dobro, ne baš pravom, ali jasno ti je što mislimo!

Zvuči jednostavno, ali potrebno je uložiti puno truda i rada. Od nas ćeš, na temelju inicijalnih rezultata, dobiti preporuku o broju sati koje je potrebno provesti pripremajući se za pojedinu aktivnost i koliko je sati potrebno učiti kako bi se postigao željeni broj bodova za upis na željeni fakultet. Na tebi je da odabereš na koji ćeš način provesti preporučene aktivnosti, samostalno ili uz našu pomoć, a mi kroz program mentorstva pratimo napredak prema postavljenim ciljevima.

Pripremi se! Ovaj dio najdulje traje! Može trajati od par mjeseci, pa čak do dvije godine. Sve naravno ovisi o tvojim inicijalnim rezultatima i željama.

Slijedi važan dio procesa, naravno pod uvjetom da su rezultati postignuti – prijava na fakultete.

Sad treba otvoriti i popuniti korisnički račun prijavnih aplikacija. Sjajna vijest – Ti si u mentorstvu i ne moraš to raditi sam! Mi te pratimo u cjelokupnom procesu i pomažemo gdje ti je pomoć potrebna. Ispunjavamo aplikacije, pišemo i/ili uređujemo eseje, motivacijska pisma i sve tražene pisane tekstove, pripremamo te za intervjue, pomažemo pri popunjavanju i prikupljanju sve potrebne dokumentacije, savjetujemo osobe koje ti daju preporuke i pružamo sve ostale usluge vezane uz prijavu za upis na fakultet i dobivanje stipendija.

A kad to završi, slobodno možemo odahnuti! Najteži dio procesa je – gotov!!!

Slobodno malo sjedni, pojedi koji božićni kolač (da, većina prijava odvija se baš u tom prazničnom razdoblju!) i reci sam sebi – Odmori se, zaslužio si! Sada slijede slatke muke – i ubiranje plodova vlastita rada!

Ovaj dio bismo mogli nazvati i – čekajući poštara! Da, znamo, mejl ih je zamjenio, ali svejedno, zvuči fora! Dakle, sada ćeš primati ponude za upis na fakultete. Osobni mentor će ti pomoći u odabiru, a nakon i u prikupljanju, popunjavanju i slanju završne dokumentacije.

Nakon toga, potrebno je još samo donjeti odluku – na koji ćeš se fakst upisati! A nakon toga – slavlje!!! Ostaje ti još samo provesti ljetne praznike doma, oprostiti se od svojih najdražih, spakirati kofere i otputovati na željeni fakultet!

I kako ti se čini? Zvuči odlično, zar ne? Uvijek dostupna, stručna osoba koja prati svaki korak u cijelom procesu, vodeći računa da se ne dogodi nikakva pogreška.

Tako smo i mislili! Program mentorstva ključan je faktor koji čini razliku.