Early action prijava na fakultete


Planirate studirati u Americi i čuli ste da postoji takozvana early action prijava, ali ne znate što to zapravo znači. Možda vam je netko spomenuo i early decision prijavu. U svakom slučaju sigurni ste u vaš izbor o odlasku u SAD na studij. U nastavku saznajte isplati li se ova opcija ili je bolje aplicirati u redovnom roku.

Što je to early action prijava na fakultete i po čemu se razlikuje od early decision prijave?

Early action mogli bismo slobodno prevesti kao prijavu u predroku ili ranom roku upisa. No,  je li to najbolja opcija baš za tebe? I early action (EA) i early decision (ED) svakako mogu biti korisne za neke buduće studente.

Osnovna razlika između te dvije opcije jest što je EA opcija neobvezujuća ukoliko budeš primljen, dok je ED opcija obvezujuća. Iako obje opcije nude prijavu na samo jedan fakultet, early action ostavlja opciju da kasnije, u redovnom upisnom roku apliciraš i na druge fakultete.

Ukoliko si primljen na prvi fakultet, nisi dužan prihvatiti njihovu ponudu. Sa early decision također apliciraš na samo jedan fakultet u ranom upisnom roku, ali ako si primljen, obavezan si ići na taj fakultet. Ako si u međuvremenu slao molbe drugim fakultetima, moraš ih povući. Otprilike 450 sveučilišta ima opciju early decision ili early action, a neka imaju i obje.

O kojim se vremenskim rokovima zapravo radi?

Redoviti upisni rok je obično krajem prosinca ili početkom siječnja, a odluke se saznaju tek početkom travnja. EA i ED prijave su u listopadu, a odluku o tome jesi li primljen saznaješ već u prosincu.

College application concept on black blackboard with empty paper sheet and coffee cup

Što su preduvjeti za ranu prijavu?

Rana prijava podrazumjeva da si dobro razmislio o izboru fakulteta, položio si sve potrebne standardizrane testove i dobio željene rezultate i prema tim pokazateljima odgovaraš profilu studenata koji su do tada primljeni na sveučilište koje si odabrao.  

Recimo da je tvoj izbor odvijek bilo samo to jedno jedino sveučilište, imaš potrebne bodove i odlučio si se prijaviti na ED. Je li to dobar izbor?

Mnogi kritiziraju ED jer nemaš mogućnost usporediti financial aid ponude, koje bi mogao dobiti na drugim fakultetima.

Postoje mnoga sveučilišta čiji je ranking jednak u području koje želiš studirati, a obzirom na primanja tvojih roditelja i tvoju financijsku situaciju, pod uvjetom da budeš primljen na sve faklutete koje si prijavio, financijska podrška koju pojedini fakultet nudi, upravo je ono što čini razliku.

ED bi stoga preporučili samo onim kandidatima koji ne moraju brinuti o financijskoj komponenti pri izboru fakulteta.

EA opcija je svakako ostavlja puno veću slobodu izbora. Nakon rane prijave, rezultati stižu u siječnju ili veljači, što ostavlja dovoljno vremena za odluku, obzirom da odluku o tome hoćeš li studirati na tom fakultetu ne moraš donjeti sve do 01.05. Cijeli postupak je svakako ležerniji i ostavlja opciju da promijeniš mišljenje kad saznaš na koje si sve fakultete primljen i što pojedini nude.

Ukratko, opciju prijave na EA ili ED trebaš razmotriti ako:

  • Napravio si opsežnu pretragu fakulteta
  • Donio si definitvnu odluku o svom prvom izboru
  • Tvoj dosadašnji i predviđeni školski prosjek odgovaraju ili nadmašuju traženi prosjek od strane fakulteta koji želiš upisati
  • Položio si sve standardizirane testove i imaš potreban ili veći broj bodova koje odabrani fakultet traži

Ukoliko nisi stavio oznaku CHECK uz sve navedene uvjete, puno bolja opcija za tebe je prijava u redovnom roku. Obzirom da su obavezni kod prijave, SAT ili SAT Subject Testsse mogu polagati najkasnije u listopadu, kako bi imali potrebne rezultate za prijavu. No, obzirom da nije moguće polagati i jedan i drugi test istovremeno, i na taj detalj je potrebno obratiti pažnju pri planiranju dinamike prijave i upisa.

I na kraju, ono što se svi pitaju, povećava li EA ili ED prijava šansu za upis?

Nažalost nema točnog odgvora na to pitanje, iako neki tvrde da je upravo suprotno, obzirom da se na tu opciju odlučuju samo najjači kandidati, pa je utoliko konkurencija veća. Obzirom da je na ranijem roku moguće primiti samo određen postotak kandidata, događa se da se najbolji za mjesto bore s najboljima. Uzevši to u obzir, prijava na redovnom roku ne zvuči tako loše, zar ne?

Jedno je sigurno, za redovan ili raniji rok, svaki kadidat mora zadovoljiti jedan uvjet, a to je – jaka prijava. Što znači jaka prijava, čitajte u našem idućem blogu. A do tada, istražujte, sanjate, učite i upis na neko od inozemnih sveučilišta vam je zajamčen!