Gap Year – Pauzirati godinu ili ne?


U inozemstvu je gap year, odnosno pauziranje između srednje škole i fakulteta, uobičajena i pozitivna pojava. Kod nas se na to još uvijek gleda kao na neuspjeh. Totalno pogrešno, a evo i zašto.

Kako da mladi ljudi odaberu zanimanja kad nisu upoznati s njima? Upoznavanje zanimanja tijekom srednje škole, takozvani job shadowing u Hrvatskoj nije uobičajen. A trebao bi biti. O tome smo više pisali u prethodnom blogu Kako odabrati fakultet.

Ukoliko odaberete pogrešan smjer (u Europi) ne možete se tako jednostavno, a često i uopće, prebaciti na drugi. U Americi je to moguće jer se nakon srednje škole upisuje college gdje možete isprobati što vam odgovara i na koncu se usmjeriti i specijalizirati u odabranom području.

Logičan zaključak je da je studij u Europi za one koji točno i nedvojbeno znaju što žele studirati, a studij u Americi za one koji nisu sasvim sigurni.

Gdje god studirali, naša preporuka je da se odabiru temeljito posvetite i slijedite svoje želje i ambicije. Ukoliko ih još nemate, pročitajte naš prethodni blog.

Ukoliko trebate vremena ili ste se kao većina vaših vršnjaka prekasno sjetili razmišljati o fakultetu, uzmite si vremena i pauzirajte godinu. To ne znači da godinu dana ne radite ništa, nego to vrijeme iskoristite za istraživanje mogućih zanimanja i svog snalaženja i motivacije za vaše buduće zanimanje.

I zapamtite, pauzirati godinu nije sramota. Naš Luka Kordić je pauzirao, ne jednu, nego dvije godine, a na koncu je diplomirao na Harvard University. Više o njegovom iskustvu pročitajte ovdje.