GRE (Graduate Record Examinations)


Što je GRE test?

GRE test – Graduate Record Examinations je standardizirani test koji se koristi kao prijamni ispit za upis na diplomske i poslijediplomske studije sveučilišta u inozemstvu. Fakulteti u inozemstvu se njime služe kako bi ocjenili sposobnost kandidata za sudjelovanje u njihovim programima. Kad se govori o GRE testu obično se misli na GRE General test, no postoje i GRE Subject testovi o čemu detaljnije informacije slijede u nastavku.

Kad možete polagati GRE test?

Kalendar s terminima održavanja testova i pogledajte ovdje. Pripremni programi se održavaju u Zagrebu ili uključivanjem u online nastavu iz bilo koje lokacije.

Koliko vrijede rezultati GRE testa?

Rezultati GRE – Graduate Record Examinations vrijede 5 godina od polaganja.

Kako Vam GRE test može koristiti?

GRE test je uvjet za upis na poslijediplomski studij na svim boljim sveučilišnim programima u svijetu, a u onima u kojima nije uvjet svakako donosi prednost i dodatne bodove pri vrednovanju i ocjenjivanju prijave za upis.

Kako izgleda GRE General test?

Od 1. kolovoza 2011. godine primjenjuje se (Revised) GRE General test koji se u ponešto izmijenjenom sadržaju sastoji od 3 jednaka dijela kao i prethodni GRE General test:

PodručjeVremensko ograničenjeBroj pitanjaZadatak
Analytical Writing (pisanje eseja)60 minuta2 cjeline po 1 zadatakProcjenjuje sposobnost kritičkog razmišljanja i vještinu analitičkog pisanja, posebice sposobnost ispitanika da jasno i efikasno artikulira složene ideje. Sastoji se od dva različita zadatka: analiza problema (45 minuta) i analiza argumenta (30 minuta)
Verbal Reasoning (jezični dio)60 minuta2 cjeline po 20 pitanjaProcjenjuje sposobnost obuhvaćanja pročitanog, te vještine verbalnog izražavanja, fokusirajući se na sposobnost ispitanika da analizira i ocjeni pisani materijal.
Quantitative Reasoning (matematički dio)70 minuta2 cjeline po 20 zadatakaProcjenjuje sposobnost rješavanja problema, fokusirajući se na temeljne koncepte aritmetike, algebre, geometrije i analize podataka.

* Osim navedenih cjelina, može se pojaviti još jedna koja se ne ocjenjuje niti ulazi u rezultat. Kandidatima nije poznato koja je to cjelina, no najčešće je iz jezičnog ili matematičkog područja.
** Novi GRE General test koji se polaže na računalu (Computer-Based) može uključivati i jednu cjelinu koja služi za potrebe istraživanja i također se ne ocjenjuje. Ta je cjelina posebno označena pa su kandidati upozoreni o kojoj se cjelini radi.

GRE General test se polaže 4 sata s jednom pauzom od 10 minuta nakon 3. cjeline. Nakon svake od ostalih cjelina redovna je pauza u trajanju od 1 minute.

Kako izgleda GRE Subject test?

GRE Subject test potreban je za upis na diplomske i doktorske programe u Sjedinjenim američkim državama. Nije uvijek obavezan, no preporuča se za uspješan upis na bolja sveučilišta. Naime, većina kandidata koji pretendiraju na bolja sveučilišta polažu barem jedan GRE Subject te na taj način stječu prednost nad ostalim kandidatima.

GRE Subject je test iz jednog predmeta koji kandidat odabire ovisno o smjeru koji upisuje, a na raspolaganju je 8 vrsta testova:
– Biokemija i molekularna biologija
– Biologija
– Kemija
– Informatika
– Književnost na engleskom jeziku
– Matematika
– Fizika
– Psihologija

Koja je cijena polaganja GRE testa?

Prijaviti se možete elektronskim putem nakon što registrirate korisnički račun na stranici http://www.ets.org/gre/subject/register/ gdje možete pročitati detaljnije o datumima i testnim centrima, ili slanjem prijave poštom.

GRE General se može polagati gotovo svakog četvrtka tijekom cijele godine, no GRE Subjest testovi se mogu polagati samo u travnju, listopadu i studenom. GRE General se polaže na računalu, a GRE Subject se polaže na papiru.

Cijena polaganja GRE General testa iznosi 190 USD, a za svaki GRE Subject iznosi 160 USD.

Trebaju li vam pripreme za GRE test?

Za polaganje GRE testa potrebno je prije svega dobro poznavanje engleskog jezika, a zatim i područja koje polažete, ovisno o testu za koji ste se odlučili. Za visok rezultat se potrebno temeljito i kvalitetno pripremiti. Putem Interneta je dostupno mnoštvo materijala za pripremu – neki su besplatni, a neke treba platiti. Osim poznavanja i razumijevanja engleskog jezika i područja koje polažete, potrebno je pobliže se upoznati s tehnikama polaganja koje vam mogu pomoći da ostvarite veliki broj bodova. Najpraktičniji način je provjeriti svoje znanje na probnom testu i pripremati se na temelju konkretnih rezultata, odnosno raditi na onim dijelovima u kojima ste postigli slabije rezultate. Ukoliko planirate upisati pripremni tečaj, prethodno se raspitajte o predavačima, njihovim prethodnim rezultatima i iskustvu s GRE testovima.

Kako do rezultata bez ponavljanja ispita?

O našim predavačima najbolje govore rezultati naših polaznika koje možete pročitati ovdje. Pripreme se održavaju individualno ili u malim grupama od 4-6 polaznika. Nastavu održavamo u našim učionicama i putem online sustava. Svi koji nisu u Zagrebu ili se jednostavno više vole pripremati u udobnosti svog doma imaju mogućnost uključiti se u nastavu putem video veze. Na taj način su naše usluge dostupne ne samo u cijeloj Hrvatskoj već i bilo gdje u svijetu. Potrebno je samo imati računalo i pristup internetu.

Cjenik priprema za polaganje GRE testa

GRE testGrupni (online ili u Zoni znanja)Individualni (online ili u Zoni znanja)Vođena samostalna priprema (online ili u Zoni znanja)
EkspresniRedovniIntenzivni
Probni testovi222neograničeno2
Nastava4860723846*
Individualne konzultacije44444
Pripremni materijalicheckercheckercheckercheckerchecker
Garancijacheckercheckercheckercheckerchecker
Cijena2.490 HRK2.990 HRK3.490 HRK7.990 HRK1.990 HRK

*Vođena samostalna priprema

Ovisno o Vašim potrebama i mogućnostima možete odabrati pripreme za sve module od kojih se GRE test sastoji ili samo za pojedinačne module: Analytical Writing, Verbal Reasoning ili Quantitative Reasoning.

GRE Modulibroj saticijena
Individualni1250 HRK
Individualni91.990 HRK

Grupe: 4-6 polaznika

Cijena probnog GRE testa = 490 kn (0 kn za one koji se odluče pripremati s nama)

GRE Subject – individualni = 6.900 kn (30 sati nastave i sve ostalo kao individualni GRE)