Intervju: Odlazak na Bocconi


Naša Patricia Majdandžić je upisala International Economics and Management na prestižnom talijanskom sveučilištu Bocconi. Razgovarali smo s njom prije odlaska u Milano i donosimo vam njenu priču.

ZZ: Možeš li nam reći nešto o sebi?
Patricia: Volim glazbu, volim čitati, kad treba učiti nekad sam kampanjac, a kad znam da je vrijeme da se skoncentriram onda nije problem sjesti i dosta onda budem organizirana i na vrijeme stignem sve.

ZZ: Kada i kako si došla na ideju da želiš studirati u inozemstvu?
Patricia: Pa dosta davno zapravo, negdje u 2. osnovne… iskreno ne znam ni sama kako sam došla na tu ideju, ali čitala bi onako…u knjigama kad bi se spomenuo neki fakultet u inozemstvu, to mi je bilo zanimljivo. Onda kasnije što sam bila starija, sam počela istraživati i shvatila sam koliko je bitna kvaliteta fakulteta pa sam odlučila da bi to bilo super za mene.

ZZ: Kako si odlučila što studirati i kako si birala fakultete?
Patricia: Pa krenula sam nekako od rang lista i fokusirala sam se zapravo na Europu. Prije sam razmišljala i o Americi, ali sam nekako shvatila da nije još vrijeme otići tako daleko, pa sam odlučila možda Engleska ili Italija i onda sam kroz razgovor s drugim ljudima, nakon puno razmišljanja odlučila da bih ipak išla u Italiju.

ZZ: Zašto si odabrala Zonu znanja za partnera u pripremama za studij u inozemstvu?
Patricia: Zonu znanja sam vidjela na Facebooku i onda sam malo istražila, a meni je trebala pomoć oko SAT testa pa sam vidjela puno pozitivnih komentara i odlučila sam doći kod vas i odraditi sve kako spada.

ZZ: Kako su ti tekle pripreme, jesu li ti bile naporne?
Patricia: Nekako sam se pripremila mentalno na to da ću trebati uložiti puno truda i vremena za to, ali ne mogu reći da mi je bilo previše naporno. Znala sam da to trebam odraditi ako želim postići dobre rezultate.

ZZ: Kako je bilo polagati službeni ispit nakon svih priprema?
Patricia: Uvijek imam neku malu dozu nervoze, ali sve u zdravim granicama. Osjećala sam se definitivno opuštenije nego kada ne bih imala nikakvu pripremu, tako da mi je Zona znanja bila od velike pomoći.

ZZ: Kad krećeš, kad ti počinje nastava? Koja su tvoja očekivanja od fakulteta?
Patricia: Krajem 8. mjeseca mi kreću predavanja, a predtečaj matematike i talijanskog mi kreće 29.08. tako da putujem sad uskoro i veselim se. Pa nemam baš nekakva konkretna očekivanja, mislim da ću puno toga naučiti. Volim takva internacionalna okruženja pa se tome izuzetno veselim.

ZZ: Hvala na vremenu i sretno u Milanu!
Patricia: Hvala puno i vama!