Intervju: Odlazak na Politecnico di Milano


Naš Bojan Sočo je upisao magisterij arhitekture i urbanizma na Politecnico di Milano. Razgovarali smo s njim i donosimo vam njegovu priču.

ZZ: Možeš li nam za početak reći nešto o sebi?
Bojan: Pa ništa, inače se fokusiram uglavnom na faks, arhitekturu. To me oduvijek zanimalo, otkad sam bio dijete. Onda kad sam se upisao nakon srednje me to nakon druge godine najviše počelo zanimati i onda sam odlučio van ići na faks jer je u Milanu jako dobra škola. I zato sam odabrao ovaj fakultet. Inače, u slobodno vrijeme nemam nikakav hobi, mislim ne znam šta da vam kažem… ništa posebno :)

ZZ: Kada i kako si došao na ideju da želiš studirati u inozemstvu?
Bojan: Lani, negdje oko 9. mjeseca, u rujnu 2017. I onda sam odabrao taj jedan fakultet i onda sam sve poslao: portfolio, CV, motivacijsko pismo i to sam sve poslao u 11. mjesecu, a u prosincu sam znao da sam primljen. Sam sam odlučio ići vani zato što smo dosta iz teorije arhitekture učili o talijanskim arhitektima i oni su studirali na tom istom fakultetu u Milanu pa sam se odlučio prijaviti na tu školu. Nisam gledao faks kao instituciju, već kao neku školu, vrijednosti.

ZZ: Kako ti je Zona znanja pomogla u pripremama za studij u inozemstvu?
Bojan: Engleski mi nikad nije bio problem, jedino je bio problem ta sigurnost i brzina na TOEFL ispitu jer se ima jako malo vremena. U Zoni znanja sam naučio strategije po kojima se rješavaju ispiti, tako da mi je to dosta pomoglo što se tiče brzine i samopouzdanja za ispit i to mi je povećalo rezultat. Na kraju sam imao 106/120 i to je to. Zato mi je to trebalo i zato što je bilo dosta vremenski učinkovito, bilo je dosta praktično, nije predugo trajalo i brzo smo došli do ciljanog rezultata.

ZZ: Koliko je težak TOEFL ispit i kako je bilo polagati ga?
Bojan: Bilo mi je skroz ok zato što su uvjeti drukčiji, to ne znam kako nisu usklađeni uvjeti ovdje u Zagrebu i u Splitu… ja sam mislio da ETS propisuje standarde kojih se moraju svi pridržavati, ali u Splitu, npr. kad sam ja išao eksperimentalno, mi uopće nismo dobili slušalice za prigušavanje buke, a to je meni inače pomoglo 95% u svemu, radi koncentracije.

ZZ: Koja su tvoja očekivanja od fakulteta? Kad ideš u Milano?
Bojan: Nastava mi počinje 24. rujna , a ne znam još točno kad idem. Mislim oko 10.9. jer imam onaj introduction week i još moram predmete birati i tako… Uzbuđen sam, samo još rješavam smještaj i te logističke stvari.

ZZ: Imaš li kakav savjet za one koji žele studirati u inozemstvu?
Bojan: Da idu studirati radi struke, onoga što žele, a ne radi puke želje da idu putovati, zato što se to često ispostavi kao gubitak vremena. Zato sam ja protiv ovih ERASMUS programa. Eto, to je to.

ZZ: Hvala i sretno u Milanu!
Bojan: Hvala vama na svemu!