Intervju: Odlazak na University of Amsterdam


Naš Martin Ilić je upisao studij psihologije na University of Amsterdam. Čuli smo se s Martinom prije puta u Amsterdam.

ZZ: Možeš li nam za početak reći nešto o sebi?
Martin: A..pa..ja sam 18-ogodišnjak iz Zagreba. Išao sam u XV. gimnaziju, odnosno MIOC. U slobodno vrijeme se bavim pisanjem, igranjem igrica, izlazim s prijateljima, pišem za Modru lastu, više ovako općenito za sebe, a kad je vrijeme za učenje se uči. Zna se razlika (kroz smijeh). Kad treba raditi, onda se radi. Mislim da ipak postoji razlika između slobodnog vremena i onog vremena kojeg trebamo utrošiti na učenje.

ZZ: Kada i kako si došao na ideju da želiš studirati u inozemstvu?
Martin: Pa…moja prva nekakva zapravo želja je bila otići u Ameriku studirati nešto što ima veze s fizikom i matematikom, Harvard ili nešto tog tipa… Harvard, MIT…uglavnom.. Ivy League college, ali kako su išle godine dalje, dakle to je bilo u trećem razredu, kada sam polagao TOEFL… kako je išlo vrijeme dalje, ja sam shvaćao da zapravo ako upišem matematiku ili fiziku ili nešto tog tipa da ću ja izać iz te škole nakon 3, 4 godine nezadovoljen i da to zapravo nije ono čime se ja želim baviti pa sam na kraju odlučio upisati psihologiju u Zagrebu. Onda je oko 12. mjeseca meni mama poslala University of Amsterdam, rekla: „Ovo ti je dobar faks, pogledaj si ga malo“ i tako…ja sam pogledao po internetu, vidio sam da ima jako dobre rankinge na US ranking, znam da je prvi u Europskoj uniji i tako dalje i odlučio sam se prijaviti pa da vidim što bude. Prošle su prijave, ja sam onda otišao i na prijemni, prošao sam i na prijemnom i eto me :)

ZZ: Zašto si odabrao Zonu znanja za partnera u pripremama za studij u inozemstvu?
Martin: Kako sam se ja prvo krenuo spremati za Harvard i MIT, meni je bilo potrebno…bili su mi potrebni SAT testovi i bio mi je potreban TOEFL. Što je zapravo sva sreća da sam imao rezultate TOEFL-a jer se ne bih mogao upisati toliko lagano na University of Amsterdam – tražili su me dokaz da ja znam dovoljno engleski jezik da mogu pratiti nastavu na engleskom jeziku. Zato smatram da je super što sam se došao pripremati u Zonu znanja jer sam zapravo jako dobro riješio taj TOEFL. Mislim da mi je to osiguralo puno lakši upis na faks nego da ga nisam imao jer onda bi mi gledali koliko sam maturu dobro riješio, a ovako sam bezbrižno jednostavno prošao kroz taj dio.

ZZ: Što su tvoje pripreme u Zoni znanja za TOEFL uključivale i koliko su trajale?
Martin: Imao sam predivnu profesoricu koja je sa mnom radila, trudila se samnom postići što bolje rezultate, stvarno se vidjelo da ju je briga da napredujem, to nije isključivo ono ajde riješi to pa da smo gotovi za danas, nego se vidjelo da ju je briga da stvarno napredujem, da pokažem svoj potencijal s engleskim jezikom. Zato smatram da je taj dio usmjeravanja, koje su cake kod eseja, što paziti, gdje pitati, kako pitati… mislim da je to definitivno njena zasluga što sam toliko dobro riješio. A same pripreme su bile zanimljive, bilo je dosta domaće zadaće, samostalnog posla, dakle nije to sad ono – upišite, bez ikakvog truda ćete uspjet dobit rezultate koje želite, već se ipak i vaš angažman očekuje. Tako da, kako sam ja to shvatio dosta ozbiljno, mislim da je meni to dosta dobro prošlo, kao što se i vidi po rezultatima :)

ZZ: Kako je bilo polagati službeni ispit, jesi imao dozu straha bez obzira na pripreme?
Martin: Pa nije me bilo strah jer to, kao i prije svakog ispita, ja se pomirim s činjenicom da ono što sam napravio – napravio sam. Onoliko koliko sam se potrudio, toliko ću i dobit. Tako da nisam imao nekakve strahove da ću ja to loše riješiti, znam da sam se potrudio, da sam to odradio kako spada, a sad sve ostalo je bilo i nešto sreće jer ipak, treba vam se potrefiti da budu pitanja koja su vam ajmo reć lakša, prepoznajete te tipove zadataka, brže ih riješite tako da imate za ova neka teža pitanja više vremena. Ali…inače…nisam se bojao.

ZZ: Što se tiče fakulteta, kada ideš? Koja su tvoja očekivanja?
Martin: Aaa 18.08. idem jer tada počinje takozvani start appointment. Taj start appointment uključuje upisivanje u općinu, uključuje otvaranje svog vlastitog bankovnog računa koji mi je potreban ako ću išta raditi, zapravo općenito mi olakšava život u Amsterdamu. Pokupit ću ključeve od svog studentskog doma koji se inače nalazi u bivšem zatvoru (kroz smijeh) Zato su se moji iz obitelji stalno sprdali da idem u zatvor. To je bilo smiješno, ali uglavnom, 18.08. idem, 01.09. mi kreće faks, 27. do 31. mi traje brucošijada i tako :)

ZZ: Koja su tvoja očekivanja?
Martin: Paa ja si obično pred neka nova iskustva ne stavljam nikakva očekivanja jer smatram da jedino očekivanja mogu razočarat čovjeka, tako da ću vam javit nakon što to iskusim – da, ovo je bilo dobro, da, ovo je bilo loše i tako dalje. Ne očekujem ništa. Ako bude super – odlično, ako ne bude, uvijek se mogu vratiti natrag i završiti faks tu.

ZZ: I za kraj. imaš li kakav savjet za sve koji žele studirati u inozemstvu?
Martin: Pa upisati studij u inozemstvu, pogotovo u Europi ako imate dobre ocjene, ako se potrudite, nije toliko teško, samo je bitno da ono što radite, bilo za TOEFL, SAT ili bilo što drugo, radite redovito. Ako radite redovito, ako se tempirate do ispita, ako vježbate, mislim da neće biti nikakvih problema. I stvarno, tko god misli da je teško, stvarno griješi.

ZZ: Hvala ti na vremenu i sretno Martine!
Martin: Hvala vama puno!