Intervju: Odlazak na Vrije Universiteit Amsterdam


Naša Ivana Leona Kalfić je upisala studij psihologije na Vrije Universiteit Amsterdam. Razgovarali smo s njom dan prije odlaska u Amsterdam i donosimo vam njenu priču.

ZZ: Možeš li nam za početak reći nešto o sebi?
Ivana Leona: Pa završila sam srednju školu još prošle godine i ovu godinu sam odlučila pauzirati. Inače sam u srednjoj bila jako dobra učenica, jedna od najboljih i išla sam u privatnu umjetničku gimnaziju tako da su me veselili ti posebni predmeti i radionice koje smo imali što se tiče umjetnosti. No htjela sam umjetnost sačuvati za hobi.

ZZ: Kako si došla na ideju da želiš studirati u inozemstvu? Kako si odlučila što studirati?
Ivana Leona: U 3. razredu kad sam dobila psihologiju sam odlučila da je želim studirati. Kako imam puno prijatelja koji su otišli vani njih sam isto posjećivala i tako sam odlučila da bih htjela studirati vani. Volim okruženja internacionalnih ljudi, upoznavati ih, kako oni vide svijet…uvijek sam se divila kako su hrabri otići od doma, od obitelji. I tako sam našla ovaj fakultet u Nizozemskoj, pošto oni imaju dosta jake fakultete što se tiče psihologije, dosta laboratorija čime potiču tu znanost….zbog toga sam to odabrala i onda sam poslala sve dokumente, izabrala sam pisati IELTS.

ZZ: Zašto si odabrala Zonu znanja za partnera u tvojim pripremama za studij u inozemstvu?
Ivana Leona: Došla sam do vas preko interneta, ali sam znala i otprije za Zonu znanja….mislim to mi prvo pada na pamet i ovako i onako zbog toga što ste poznati i bilo mi je blizu, tako da sam odlučila ići kod vas na pripreme.

ZZ: Kako su tekle pripreme za IELTS?
Ivana Leona: Jako mi se svidjela profesorica s kojom sam radila, izvorni govornik, bila je jako simpatična, moglo se s njom popričati i o stvarima nevezanim za zadatke što je bilo isto edukativno i zabavno. Pomogli su mi je definitivno i ovi probni testovi koji se pišu na početku i kasnije na kraju priprema. Daju samopouzdanje i super su za vježbu, a odmah znam i koliko mogu dobiti na službenom ispitu.

ZZ: Kako ti je bilo polagati službeni ispit?
Ivana Leona: Pa imala sam tremu, naročito oko speakinga jer ne znaš koje pitanje ćeš dobiti. Ono, ne susrećem se svaki dan s engleskim jezikom, ne pričam svaki dan iako dosta često pričam. Kad god imam neku priliku upoznati nekog, volim pričati na engleskom. S ostalim dijelovima sam bila dosta zadovoljna, nisam imala toliku tremu jer sam stvarno puno zadataka kod vas riješila.

ZZ: Kada krećeš, koja su tvoja očekivanja od fakulteta?
Ivana Leona: Evo baš sutra ujutro idem, selim se i onda imam tjedan dana slobodno i onda mi počinje introduction week, upoznavanje faksa, mjesta za učenje u Amsterdamu, ljudi s godine, nekakve aktivnosti i tako. Svi su mi rekli da je to najzabavniji dio fakulteta, a predavanja počinju 03.09. Jako sam uzbuđena, očekivanja su mi velika, idem s namjerom da dam sve od sebe i spremna sam jer sam to htjela još i prošle godine, ali sam mislila da sam još premlada…bilo me strah. Tako da sam sad baš skroz spremna i jedva čekam upoznati nove ljude.

ZZ: Imaš li kakav savjet za sve koji žele studirati u inozemstvu?
Ivana Leona: Što bi im rekla? Pa, više ću znati kad odem tamo, ali mislim da je to predivna prilika…mislim da definitivno trebaju otići pa makar na semestar…možda i ovako kao ja na par godina zato što…sigurno je drugačije. Drugačije je i kad se ode na putovanje na tjedan dana. Nisam čula nikoga kome to nije bilo jedno predivno iskustvo tako da vjerujem da je definitivno vrijedno svakog truda.

ZZ: Hvala ti na vremenu, sretan put sutra i sretno u Amsterdamu!
Ivana Leona: Hvala vam puno!