Kad započeti s pripremama za studij u inozemstvu?


Vremenski period priprema za studij u inozemstvu ovisi o nekoliko čimbenika:

  1. Početna razina pripremljenosti kandidata – manje vremena i rada trebate uložiti ukoliko ste na višoj razini pripremljenosti, dok se oni čije je znanje na nižoj razini trebaju pripremiti na dugotrajniji i/ili intenzivniji rad. Logično zar ne :)
  2. Način priprema – daleko kraće i učinkovitije prema ZZ metologiji, dok u samostalnoj pripremi ili uz nedovoljno iskusno i/ili stručno vodstvo računajte otprilike trostruko vrijeme. Naravno, pazite i da u tom vremenu postignete rezultate :)
  3. Raspoloživo vrijeme – vrijeme koje kandidat može uložiti u pripreme obzirom na ostale redovite obveze kao što su škola, izvannastavne aktivnosti, posao, putovanja i slično.

Tipičan proces prijave

  • odabir fakulteta – 1 tjedan do 1 mjesec
  • pripreme i polaganje standardiziranih testova – od 1 do 12 mjeseci
  • pisanje životopisa i eseja – 1 mjesec
  • pisanje i/ili prikupljanje preporuka – 1 mjesec
  • prikupljanje dokumentacije i slanje prijave – 1 tjedan do 1 mjesec

Više informacija o aktivnostima koje je potrebno provesti do upisa pročitajte ovdje.

Kad započeti s pripremama za studij? U pravilu je za pravovremenu i uspješnu prijavu na bolje fakultete u inozemstvu potrebno uložiti otprilike godinu dana vremena i kontinuiranog rada. Treba imati na umu i da se rokovi prijave zaključuju u siječnju na što mnogi kandidati zaboravljaju. Naši polaznici koji su se uspjeli uspješno pripremiti i upisati neke od najboljih svjetskih sveučilišta u samo nekoliko mjeseci svjedoče kako je izvrsne rezultate moguće ostvariti i u kraćem vremenskom periodu, no uz daleko više truda i koncentriranog uloženog vremena.