Kako napisati UCAS Personal Statement?


Želite studirati u Velikoj Britaniji? Prijave se vrše online putem UCAS sustava, a najzahtjevniji dio je pisanje eseja odnosno motivacijskog pisma. Upravo je to jedno od najčešće postavljanih pitanja s kojim muku muče srednjoškolci koji se prijavljuju na fakultete u Velikoj Britaniji. Kako napisati UCAS Personal Statement?

Personal Statement treba sadržavati odgovore na dva temeljna pitanja koje trebate unaprijed jasno definirati:

Zašto želim studirati područje za koje se prijavljujem?

Zašto sam izvrstan kandidat, odnosno zašto bi baš mene trebali izabrati?

Odgovor na prvo pitanje čini se bezazlen i najčešći je izvor ispraznih i uopćenih odgovora. Jedan od primjera promašaja tog tipa je:  “Želim studirati medicinu jer želim pomagati ljudima”. Ljudima možete pomagati i na stotine drugih načina pa je bez podrobnijeg pojašnjenja ovakav odgovor osuđen na neuspjeh. Ili recimo: “Želim studirati informatiku jer su zanimanja u tom području tražena”. Ovo je u rangu “Želim studirati ekonomiju jer želim biti direktor i voziti dobar auto…”, drugim riječima – ovakve odgovore zaobiđite u širokom luku.

Drugo, koje su moje kvalifikacije? Odgovoriti na to pitanje je već nešto lakše. Treba ih popisati i odabrati najrelevantnije uz obavezno navođenje konkretnih primjera, rezultata ili postignuća. Dobar primjer navođenja kvalifikacija je recimo, položio sam STEP II i STEP III (za studij matematike) ili npr. položila sam BMAT s ocjenama 9 – 9 – 5 – A. Također je dobro navesti i rezultate jezičnih testova od kojih je za studij u Velikoj Britaniji najviše priznat IELTS. Možete navesti i rezultate značajnijih natjecanja, ostala važna postignuća i sve ono u čemu ste izvrsni ili bolji od drugih.

Kandidati često pišu o tome kako žele studirati na tom i tom fakultetu jer “vole Englesku ili London”, što je potpuno pogrešan razlog za odlazak na studij i s tim možete računati na siguran neuspjeh.

Evo i zašto je pogrešno na taj način pisati. Prvo, fakulteti žele studente koji su zainteresirani za studijski program, a ne za grad ili državu. To ostavite za turističke svrhe. Drugo, Personal Statement koji pišete u UCAS aplikaciju čitaju sve škole, odnosno njih najviše 5 koliko ih možete prijaviti, pa morate paziti što i kako pišete. Vodite računa i o tome da su svih 5 odabranih studijskih programa srodni jer ćete teško istim motivacijskim pismom kvalitetno obuhvatiti studij medicine i recimo povijesti.

Druga najčešća pogreška je u tipu: “Želim studirati na Oxfordu jer je to super fakultet”.

Vjerujte da članovi prijamnih odbora itekako dobro znaju koliko su njihovi fakulteti dobri ili izvrsni pa vam takva izjava neće donijeti ništa dobroga, baš naprotiv. Izbjegavajte isprazne fraze i sve što pišete potkrijepite primjerima i/ili argumentima.

Najvažnije je zapamtiti da ne postoji idealan Personal Statement i zato zaboravite Googlanje i copy-paste metodologiju. Google još uvijek uobičajena metoda traženje inspiracije, a ideje, fraze, čak i cijele rečenice nerijetko se od riječi do riječi prepisuju.

Vjerujte da svi koji se time koriste završe u onih 90+% koji dobiju odgovor od fakulteta koji započinje otprilike sa:”Dear X, I regret to inform you…” Zato se potrudite i pronađite svoju autentičnu i uvjerljivu priču, a ako se nalazite pred zidom i nikako ne uspijevate – javite nam se i rado ćemo pomoći.