Intervju

sastavni dio prijave

Intervju

Intervju je sastavni dio prijave na bilo koji posao u inozemstvu. Ukoliko ste dobili poziv na intervju to znači da ste uspješno obavili prethodne korake u postupku prijave i sada vam intervju može osigurati posao. Međutim jednako tako vas može trajno eliminirati iz postupka. Ovisno o tvrtci, možete biti pozvani na jedan ili na seriju intervjua. Intervjui se održavaju uživo i/ili putem telefona.

Ovo je izuzetno zahtjevan korak. Prilikom intervjua procjenjuju se prvenstveno vaše verbalne komunikacijske sposobnosti i vještina osobnog prezentiranja na stranom jeziku. U slučaju video intervjua uključena je i neverbalna komunikacija, gestikulacija i govor tijela. Kada svemu tome nadodamo činjenicu da je intervju uglavnom posljednji i odlučujući korak u postupku prijave, taj korak i ovako zahtjevan postaje još težim. Ovisno o zahtjevima i procedurama tvrtke, moguće je da će biti potrebno obaviti i nekoliko intervjua s različitim osobama.

Zona znanja obavlja pripreme za intervju individualnim radom s kandidatom. Pripreme uključuju provođenje simuliranih intervjua koji se snimaju video kamerom i zajedno s kandidatom analiziraju. Kandidatu se zatim daju savjeti i upute kako prezentirati sebe na najbolji način. Ovakav iskustveni način pripreme pokazuje najbolje rezultate i zato ga prakticiramo u Zoni znanja. Za kvalitetne pripreme za intervju potrebno je detaljno istražiti kakve kandidate priželjkuju tvrtke gdje se prijavljujete te pobliže upoznati samog kandidata kako bi se na najbolji mogući način pokazale najjače strane kandidata.

Pripreme za intervju

Pripreme započinju provedbom probnog intervjua gdje kandidata dovodimo u simuliranu situaciju intervjua. Obično započinjemo s najlakšom verzijom intervjua koju snimamo video kamerom.

Zatim zajedno s kandidatom prolazimo kroz snimljen intervju te dajemo upute i savjete za poboljšanja te ukazujemo na pogreške koje su se dogodile. Na taj način kandidati uz našu stručnu pomoć i sami uviđaju što, kako i zašto trebaju popraviti.

Slijede sve teži intervjui te proces završava u trenutku kad kandidat i najzahtjevniji intervju obavi tečno i bez pogrešaka. Od tog trenutka je kandidat spreman uspješno obaviti intervju za prijavu na posao.

Što mogu sam(a) napraviti?

Najbolja provjera spremnosti za intervju je iskustvo. U Zoni znanja možete dobiti dvije vrste iskustva: iskustvo naših stručnjaka iz prve ruke i vlastito iskustvo intervjua u sigurnim uvjetima.

Vaše intervjue snimamo video kamerom kako biste na kraju i sami mogli uvidjeti razliku i napredak. Sve snimljene materijale možete dobiti za osobnu arhivu.

Kako bi se uspješno pripremili za intervju morate steći potrebno samopouzdanje koje dolazi kroz iskustvo.

 

informirajte se o najčešćim pitanjima koja se postavljaju kandidatima na intervjuima

 

razmislite o svojim odgovorima, kako ćete ih formulirati, zapišite ih

 

razmislite kako najbolje istaknuti svoje kvalitete, koje prednosti posebno trebate naglasiti i kako sve zajedno uspješno prezentirati

 

vježbajte svoje odgovore pred ogledalom ili zamolite osobu koja ima iskustva da vam pomogne

X
preloader