Mateo Panjol Tuflija – Studij na prestižnom NYU


Mateo se za studij u Americi pripremao u Zoni znanja. Primljen je na 10 prestižnih američkih sveučilišta: NYU, Purdue University, Boston University, Emory University, Northeastern University, University of Rochester, University of Southern California, George Washington University, Boston College i Brandeis University. Odabrao je NYU. O tome kako su izgledale pripreme, što je uključivao program mentorstva i što zapravo uključuje proces prijave ispričao nam je neposredno pred odlazak na studij.

Mateo kaže da mu je studiranje u SAD-u bilo san još od osnovne škole, jer ga je uvijek privlačila raznovrsnost koja je prisutna u SAD-u. Činilo mu se kao da tamo nema granica. Kaže da misli da se već od tada pripremao za studiranje u SAD-u, ali te pripreme nisu bile konkretne. S konkretnijim pripremama, kaže, krenuo je krajem trećeg razreda kada je naišao na Zonu znanja i napisao svoj prvi probni SAT i TOEFL. Program mentorstva i pripreme u Zoni znanja bile su ključne u njegovom uspješnom upisu na prestižni NYU.

ZZ: Mateo, reci nam nešto sebi. Tko je Mateo Panjol Tuflija?

Mateo: Rođen sam 25.11.1998. u Zadru. Dan kad sam “se odlučio roditi” bila je dogovorena nekakva važna proslava u bolnici, sve je bio puno kamera i novinara. Zbog mog su rođenja proslavu morali otkazati, a mene su odmah nakon rođenja, snimili i prikazali na televiziji, kao onog tko im je pokvario planove. Može se reći da sam ostao tako tvrdoglav i kasnije u životu. Kad nešto odlučim, ništa me neće zaustaviti. Čak ni nečija proslava. (Smijeh). Kasnije sam se s obitelji preselio u Zagreb gdje sam i ostao do sad. Volim putovanja i tehnologiju, a ne volim ljude koji su zatvorenog uma.

mateo_2

ZZ: Možemo li reći da je Mateo Panjol ostvario svoj san o studiranju u Americi?

Mateo: Svakako! Studirat ću na NYU Stern Business School u New Yorku. Sveučilište je jedno od najboljih u SAD-u za financije, a ni pozicija u centru Manhattana nije loša. Boja sveučilišta je ljubičasta, također moja najdraža boja. Tako da se sve poklapa! (Smijeh)

ZZ: Kako si odbrao gdje želiš studirati?

Na početku sam htio studirati znanost, s fokusom na fiziku, ali tijekom godina, pogotovo za vrijeme srednje škole, uz utjecaj oca, sam ipak odlučio studirati financije. Nije da je ta promjena bila iznenadna i bez uzroka. Uvijek sam imao nekakvu skrivenu želju baviti se financijama i raditi s ljudima, ali mi se činilo da se od mene, pogotovo kroz školsko obrazovanje, očekuje da nađem svoju karijeru u znanosti, jer ipak je to danas „trendy“. Pri izboru fakulteta sam pokušao biti što objektivniji, i iako je MIT zvučao privlačno, bio sam svjestan rigoroznih uvjeta koji taj fakultet zahtjeva. Stoga sam birao i druge fakultete, uglavnom po akademskoj uspješnosti, ali u krajnjim fazama mislim da su i drugi elementi poput stanovanja i okoliša počeli biti važniji. Sam selekcijski proces sa mnom je prošla mentorica i svi iz Zone znanja i pomogli su mi da napravim pravi izbor, baziran na kvaliteti fakulteta i mojim željama.

ZZ: Kako će izgledati tvoj studentski život? Jesi li već našao smještaj?

Mateo: Prve godine mislim stanovati na kampusu jer je to odličan način da upoznam kolege, a i olakšat će mi snalaženje u New Yorku. Zbog toga nisam puno morao ni tražiti, već sam samo morao odlučiti u kojem Hallu bi najviše htio biti. Trenutno sam u procesu dobivanja studentske vize i planiranja putovanja po SAD-u prije dolaska u New York. Sve je to jako uzbudljivo!

ZZ: Kako je tekao tvoj put, od same ideje do upisa?

Mateo: Želja je dugo bila prisutna, ali proces je izgledao nemoguć. Tada sam saznao za Zonu znanja! Bez Zone, ne znam kako bi uspio. Program mentorstva je stvarno nešto nabolje što postoji. Dobar je osjećaj kad znaš da se o cijelom procesu brinu profesionalci, a tvoj je posao samo da učiš i postigneš zadane rezultate. Osim toga, papirologija koju treba savladati pri samoj prijavi, razne aplikacije i ono najteže – more eseja, motivacijsko pismo i intervjui. Sve je to stvarno jako zahtjevno. Neki fakulteti traže od kandidata da odgovore na razna esejska pitanja. Mi u našem obrazovanju nismo navikli na te strukture i način promišljanja.

ZZ: Pojasni malo o kojim rezultatima govorimo?

Mateo: Bilo je potrebno položiti ispite TOEFL i SAT, a o rezultatima je ovisilo na koji ću fakultet biti primljen. U Zoni sam prošao tečejave za ispite i uspio postići obavezne vrhunske rezultate. Položio sam TOEFL ispit s rezultatom 115/120, SAT Subjects Math 800/800, Physics 800/800, Chemistry 680/800 i Biology 690/800. SAT Reasoning s rezultatom 1540/1600.

ZZ: Što ti je bilo najteže?

Mateo: SAT essay definitivno, i brdo eseja koje sam morao napisati u sklopu same prijave. Iako nisam loš u pisanju eseja jednostavno ih ne volim pisati, pogotovo ne u testnom okruženju.

ZZ: Misliš li da mnogi tvoji vršnjaci zbog toga ni ne pokušavaju ići na studij u inozemstvo?

Mateo: Već sam spominjao kako SAD ima stvarno širok izbor fakulteta, no uz takav širok izbor dolazi i ogromna količina papirologije. Birokracija vezana za fakultete u SAD-u je specifična, i od osobne koje želi tamo studirati mnogo se očekuje. Naravno, učenicima iz SAD mnogo je lakše jer imaju različite advisore i counselore koji im pomažu pri prijavama, dok je u Hrvatskoj drugačija situacija. Dobra se volja i motivacije mnogih učenika za studiranje u SAD-u utapa u moru potrebnih ispita, uplata, prijavnica i financijskih dokumenata. I iako se takav način prijava možda na prvi pogled čini detrimentalna, ona ipak na suptilan način izabire one koji su najspremniji kroz sve to proći. Zonu znanja stoga treba pohvaliti, jer mi je pomogla organizirati i skupiti sve potrebne dokumente na vrijeme, te prijaviti sve ispite za upis. Bez te pomoći zapeo bih u mnogim satima traženja po internetu kad i gdje, te što trebam napraviti. Stvarno preporučam bilo kome tko je siguran u svoj izbor studiranja u inozemstvu da radi sa Zonom znanja jer će mu proces biti mnogo jednostavniji i sigurniji.

ZZ: Kako je bilo polagati SAT, jedan od najtežih ispita prema mišljenju mnogih? A kako TOEFL?

Mateo: SAT Reasoning i SAT Subjects pišu se u Američkoj međunarodnoj školi. SAT test je dugotrajan, piše se 4 sata, za vrijeme kojih se testira znanje i matematike i engleskog jezika, te je stoga veoma bitno ostati potpuno usredotočen. Testovi se čine veoma strogima kada se prvi put pišu jer traže potpisivanje „ugovora“ o ne otkrivanju odgovora i pitanja. TOEFL ispit se piše na računalu u veoma maloj i skučenoj sobici, te svatko tko piše može test pisati svojim tempom što znači da je moguće da dok jedna osoba polaže listening dio testa, druga usmeno odgovara na pitanja, što može dovesti do zbunjivanja, ali su pitanja uglavnom jednostavna.

ZZ: Što bi savjetovao svima koji žele studirati u Americi?

Mateo: Savjetujem svima da se na vrijeme krenu pripremati i da ne odustaju od svojeg cilja. I naravno, dođite u Zonu znanja na pripreme jer se greške vrlo lako naprave ukoliko nemate iskusne stručnjake uz sebe!

ZZ: Misliš li da je studij u inozemstvu bolji od studija u Hrvatskoj?

Mateo: Smatram da je studiranje u inozemstvu mnogo bolji izbor od studiranja u Hrvatskoj i otvara mnoga vrata u budućnosti. Ne samo da se studiranjem u inozemstvu skupljaju iskustva koja se ne mogu steći tu, već se otvaraju mnogi mogući pravci u budućoj karijeri i mogu se upoznati ljudi različitih kultura i povijesti, a s tim se upoznavanjem dalje upotpunjuješ kao osoba. Moje zanimanje za financije i želja da u svom poslu budem izvrstan, tjeraju me da obrzovanje potražim na mjestu gdje će mi kasnije biti omgućeno, da kombiniram i znanost, a takvo nešto u Hrvatskoj, na tako visokoj razini, ne bi bilo moguće.

ZZ: Što je za tebe uspjeh?

Mateo: Put do uspjeha kreće od sna i često se čini dug i samotan. No treba ostati ustrajan i ne kročiti sa svog zacrtanog puta unatoč preprekama na njemu, jer na cilju sve te prepreke samo će još više proširiti tvoje iskustvo i omogućiti ti da slijedeći put te prepreke zaobiđeš već kada zacrtavaš put.