Najčešće greške u pisanju eseja


Kako biste izbjegli najčešće greške u pisanju eseja, donosimo vam pregled nekih od njih koje smo prilagodili našem okruženju. Drugim riječima, ovo su najčešće greške koje se javljaju u esejima kandidata s prostora Hrvatske i zemalja u okruženju.

Eseji, motivacijska pisma, personal statements i slični pisani radovi najveća su boljka većini kandidata za upis na fakultete, ali i onima koji ih trebaju za prijave za posao. Upravo zato ovo pišemo za sve one kojima trebaju kvalitetni eseji.

1. Primjeri i copy-paste

Jedan od najčešćih upita koje svakodnevno dobivamo je: “Imate li primjer kako to treba izgledati?”. Primjere ne dijelimo i savjetujemo da ih izbjegavate. Kandidati često primjere traže u sveznajućem Google-u i prema njima sklapaju svoje verzije onoga što su pročitali. Najčešće malo promijene poredak riječi i misle da je to u redu. Članovi selekcijskih odbora pročitali su desetke, često i stotine eseja pa vrlo dobro i brzo prepoznaju takve slučajeve. Copy-paste metoda, uključujući modificirani copy-paste, je najgore što možete učiniti vašem eseju i prijavi za studij ili posao. Budite svoji, budite originalni, čak i kad mislite da nemate što za reći – dajte si truda i vremena i sadržaj će doći. Ukoliko baš nikako ne ide, javite se za pomoć.

2. Općenite izjave

Uopćene fraze i otrcani citati bez ikakvih poveznica s vašim životom nemaju ama baš nikakav pozitivan učinak na kvalitetu vaših eseja. Evo primjer za lakše razumijevanje. Ukoliko želite navesti da odmalena volite matematiku i da vam idu brojke – umjesto: “Oduvijek volim matematiku i idu mi brojke” trebate navesti nešto konkretnije i pamtljivije. Možete navesti primjer poput: “S četiri godine sam naučio brojati i dijeliti i to zato jer je naša baka svakog jutra donosila svježe jagode i bilo mi je tad od životne važnosti da sestra ne dobije više od mene.” Čitajući, lako mogu zamisliti baku i dvoje klinaca koji se bore za pravedan raspored jagoda. Kad pišete eseje zapitajte se što će od napisanog oni koji to čitaju zapamtiti. Zasigurno ne općenita, suhoparna, već viđena nabrajanja i navode. Zanimljivu priču ili primjer? Vrlo vjerojatno hoće.

3. Promašena tema

Pročitajte zadatak i/ili temu eseja. Dobro je pročitajte i razmislite o njoj. Skretanje s teme ili neodgovaranje na esejsko pitanje, također je jedna od najčešćih grešaka. Prije nego što započnete pisati esej, zapišite 2-3 poruke koje želite da selekcijski odbor zapamti i da ih pamti i nakon što pročita još desetke drugih eseja. Nakon što završite – dajte nekome da pročita i kaže vam što je zapamtio/la. Ukoliko je odgovor upravo one 2-3 poruke koje ste na početku zapisali, znate da ste na pravom putu.

4.  Duljina eseja

Postoji li ograničenje duljine eseja? Zapamtite da kraće ne znači lakše, niti jednostavnije. Naprotiv, puno je teže suvislo napisati esej od 500, nego od 1.000 ili više riječi. Zašto? Zato jer, da biste s malo riječi rekli puno i još to napisali na zanimljiv način, trebate biti izuzetno vješti. Zato, ako imate ograničenje od primjerice najmanje 1.000, a najviše 1.500 riječi – ciljajte prema gornjoj granici. Pritom pazite da je ne prekoračite jer će vam sustav u većini slučajeva automatski odrezati višak riječi.

5. Previše digresija

Budite oprezni s korištenjem digresija. Zapamtite da vaš tekst treba biti lagan za čitanje, odnosno logičan za praćenje tijeka misli. Izbjegavajte rečenice koje se protežu u nekoliko redaka, što toliko često viđamo. Također, ne podrazumijevajte da oni koji čitaju znaju ono što je vama poznato pa sve što nije općepoznata činjenica obavezno objasnite i stavite u kontekst teme o kojoj pišete. Ukoliko koristite akronime ili skraćenice, pri prvom spominjanju u tekstu ih obavezno objasnite.

6. Vrijeme

Na kraju, vodite računa o vremenu. Planirajte nekoliko verzija eseja i obavezno barem 1-2 osobe koje će ih pročitati i dati vam povratne informacije. Profesionalcima, kojima je pisanje eseja posao, pisanje eseja može uzeti dan-dva. Za razliku od njih, oni koji nemaju iskustva i znanja trebaju planirati barem tjedan pa čak i do mjesec dana, ovisno o ostalim obvezama i inspiraciji.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći, a ukoliko imate dodatnih pitanja ili su vam potrebna pojašnjenja, slobodno nam se javite i za vas ćemo besplatno pregledati vaš esej i dati vam povratne informacije.