Kako i zašto smo nastali?


Zona znanja je osnovana 2010. godine radi pripreme, edukacije i savjetovanja onih koji žele nastaviti svoje školovanje na nekim od najboljih svjetskih sveučilišta. Ubrzo smo spektar usluga proširili s uslugama iz poslovne domene tako da sad obuhvaćamo edukaciju, savjetovanje i mentorstvo za potrebe akademske i profesionalne edukacije.

U nastavku donosimo priču i poruku direktorice Zone znanja koja ujedno jednako uspješno vodi Babysitter – prvu specijaliziranu agenciju za posredovanje pri zapošljavanju dadilja u Hrvatskoj.

MirelaMrvelj[1]

Nekad davno, mogućnost studiranja na Harvardu činila mi se otprilike jednakom kao recimo mogućnost puta na Mjesec. Surfajući po internetskim stranicama najboljeg od najboljih, mislila sam “ma to je samo za djecu bogataša i za štrebere”. Nisam se prijavila.

Jednog ljetnog dana 2006. godine, na kavi u Zagrebu, poznanik mi je spomenuo kako se upravo vratio s – Harvarda. Mojim pitanjima nije bilo kraja i nakon kave, koja se pretvorila u dvosatno ispitivanje, odluka je pala. Tog dana sam odlučila – prijavit ću se, dat ću sve od sebe pa kud puklo da puklo. Godinu dana kasnije, pakirala sam kofere za put na Harvard i danas s ponosom mogu reći da sam jedna od rijetkih u Hrvatskoj s diplomom najboljeg sveučilišta na svijetu. I ne, nije mi prosjek ocjena bio 5.0 i ne, nisam se rodila sa srebrnom žlicom u ustima. Dakle, ja sam živi dokaz da se sve može kad se hoće. Morate samo biti jako uporni i uporni jako dugo :)

Jedna stvar me bockala tijekom cijelog vremena studija – bila sam jedina iz Hrvatske. Zašto? Dobila sam stipendiju koja je pokrivala troškove studija, puta i boravka, ali su još dvije takve za studente iz Hrvatske te godine ostale neiskorištene. Znači, nije bio problem u novcu – jednostavno nitko drugi nije bio primljen.

Nisu naši studenti niti glupi, niti neobrazovani. To odgovorno tvrdim, jer se dobro sjećam svojih kolega iz školskih klupa. Međutim, hrvatski obrazovni sustav se znatno razlikuje od američkog pa je, uz jaku motivaciju, potrebna dugotrajna i temeljita priprema. To studentima ovdje nije bilo dostupno pa sam odlučila iskoristiti znanje, iskustvo i kontakte koje sam uspostavila u inozemstvu i osnovati centar za sveobuhvatnu pripremu studenata za upis na sveučilišta u svijetu. Tako je nastala Zona znanja.

Nadam se da će se idućih godina broj studenata iz Hrvatske na Harvardu i ostalim vrhunskim sveučilištima povećati. Ukoliko ste i vi jedni od onih koji tamo žele stići ili pak želite doživjeti djelić Harvarda u Hrvatskoj, pozivam vas da nam se pridružite u druženjima Harvard kluba Hrvatska.

Mirela Polgar

Naš Zona znanja tim čine:

  • Tea, Ana-Marija, Maja, Kristina, Deana, David i Renato u Zagrebu;
  • Emily, Luka i Mark u New Yorku;
  • Lisa i Katherine u Londonu.

Trebate li savjete ili pripreme za studij u inozemstvu – svi smo tu za vas!

Tu je naravno i leteća Mirela za koju se nikad ne zna na kojoj se lokaciji može ukazati, ali je preko svojih iUređaja uvijek i svugdje prisutna ;)