Primjer motivacijskog pisma


Tražite primjer motivacijskog pisma? Nemojte gubiti vrijeme na to zato što velika većina eseja (među kojima su najčešća motivacijska pisma) pisana po istim “šprancama” završe u crvenom, odnosno nisu pozitivno ocijenjena. Članovi prijamnih odbora koji čitaju i evaluiraju eseje vrlo lako prepoznaju obrazce koji kruže internetom i takve po kratkom postupku eliminiraju. Nemojte im na taj način olakšavati posao i borite se za svoje mjesto na fakultetu – originalnošću. Motivacijsko pismo mora biti Vaše i samo Vaše.

Informirajte se o fakultetu i konkretnom obrazovnom programu

U motivacijskom pismu najčešće trebate dati odgovore na pitanje zašto želite studirati na njihovom fakultetu i zašto ste odabrali program za koji aplicirate. Nemojte pisati da je to zato što je njihov fakultet odličan ili zato što imaju odlične profesore. Oni su jako dobro upoznati s time. Nemojte pisati da je to zato jer želite živjeti u gradu ili još gore u zemlji u kojoj se fakultet nalazi jer to jednostavno nije dovoljno dobar razlog. U tom gradu i državi ima još fakulteta pa time niste izdvojili njihov, a to je upravo ono što trebate učiniti. Trebate im pokazati i to na uvjerljiv način zašto i što vam se konkretno sviđa i što vas je privuklo. Pritom vodite računa o tome da oni trebaju dobiti dojam da ste dobro upoznati s načinom studiranja i programom na koji se prijavljujete, odnosno da znate što želite.

Članovi prijamnih odbora imaju zadatak procijeniti da li ćete se vi moći nositi sa zahtjevima obrazovnog programa koji ste prijavili. Upravo zato im, osim iskazivanja motivacije i želje da studirate upravo na tom fakultetu, trebate pokazati i zašto ste baš vi izvrstan kandidat te da ste dorasli tim zahtjevima. Da biste to mogli uvjerljivo učiniti, potrebno je opet da ste detaljno upoznati s programom studija.

Budite dosljedni sebi

Puno kandidata piše o volontiranjima i to je vrlo popularan način pokušaja privlačenja pozornosti prijamnih odbora. Sve više srednjih škola čak u svoje programe uvodi obavezna volontiranja. Ukoliko to ne radite radi sebe i niste skloni volontiranju – nemojte pisati o tome. Pišite o onome što vas veseli i što volite raditi. To može biti glazba, sport, umjetnost, strani jezici ili bilo koja druga izvannastavna aktivnost. Ne izmišljajte ono što mislite da oni žele pročitati – oni su iskusni i pročitat će vas u prvih nekoliko minuta. Potrebno je pokazati da niste osoba koja samo ide u školu/fakultet i ništa drugo ne radi, niti da vas ništa ne zanima. Ukoliko se ničim ne bavite, zaključit će da se vjerojatno nećete moći nositi sa zahtjevima studija jer niste navikli imati “pun raspored”. Zapamtite, kandidati koje oni žele su oni koji imaju ispunjeno vrijeme i školom i aktivnostima – i u svemu što rade su dobri, a poželjno izvrsni.