Pripreme za intervju


pripreme za intervju

Pripreme za uspješno svladavanje intervjua

Intervju je nerijetko sastavni dio prijave na fakultete u inozemstvu. Ukoliko ste dobili poziv na intervju to znači da ste uspješno obavili prethodne korake u postupku prijave i sada vam intervju može osigurati upis na željeni fakultet. Međutim jednako tako vas može trajno eliminirati iz postupka.

Ovisno o fakultetu, možete biti pozvani na jedan ili na seriju intervjua. Intervjui se održavaju uživo i/ili putem telefona ili online.

Ovo je izuzetno zahtjevan korak u postupku prijave na fakultete u inozemstvu. Prilikom intervjua procjenjuju se prvenstveno vaše verbalne komunikacijske spobosnosti i vještina osobnog prezentiranja na stranom jeziku. U slučaju video intervjua uključena je i neverbalna komunikacija, gestikulacija i govor tijela. Kada svemu tome nadodamo činjenicu da je intervju uglavnom poslijednji i odlučujući korak u postupku prijave, taj korak i ovako zahtjevan postaje još težim.

Ovisno o zahtjevima i procedurama pojedinih fakulteta, moguće je da će biti potrebno obaviti i nekoliko intervjua s različitim osobama iz prijamnog odbora.

Za uspjeh na intervjuima je ključno dobro se pripremiti kako ne biste bili iznenađeni postavljenim pitanjima te spremno na njih odgovorili. Za ovaj finalni dio prijave izuzetno je važno biti upućen u trik-pitanja koja se često postavljaju.

Zona znanja vam nudi mogućnost održavanja probnih intervjua koji će vam zorno predočiti stvarnu situaciju koja vas očekuje. Na taj način ćete dobiti potrebno samopouzdanje i provjeriti koliko ste spremni za intervju, a prema potrebi, za vas ćemo organizirati i probni video intervju s djelatnicima upravo onog fakulteta na koji se želite upisati.

Suradnici Zone znanja će vam otkriti kako svojim odgovorima impresionirati prijamni odbor. Podučit će vas na koji način najbolje istaknuti vaše kvalitete, koje prednosti posebno trebate naglasiti, kako prikriti nedostatke i kako sve zajedno uspješno prezentirati.

Kako izgledaju pripreme za intervju?

Pripreme započinju provedbom probnog intervjua gdje kandidata dovodimo u simuliranu situaciju intervjua u kojoj će se naći u drugoj fazi selekcije. Obično započinjemo s najlakšom verzijom intervjua koju snimamo video kamerom. Zajedno s kandidatom prolazimo snimljen intervju te dajemo upute i savjete za poboljšanja te ukazujemo na pogreške koje su se dogodile. Na taj način kandidati uz našu stručnu pomoć i sami uviđaju što, kako i zašto trebaju popraviti. Slijede sve teži intervjui te proces završava u trenutku kad kandidat i najzahtjevniji intervju obavi tečno i bez pogrešaka. Od tog trenutka je kandidat spreman uspješno obaviti intervju za upis na najbolja svjetska sveučilišta.

Zašto iskustvene pripreme?

Najbolja provjera spremnosti za intervju je iskustvo. U Zoni znanja možete dobiti dvije vrste iskustva: iskustvo naših stručnjaka iz prve ruke i vlastito iskustvo intervjua u sigurnim uvjetima. Video kamerom snimamo Vaše intervjue kako biste na kraju i sami mogli uvidjeti razliku i napredak. Sve snimljene materijale možete dobiti za osobnu arhivu.

Što mogu sam(a) napraviti?

 • informirajte se o najčešćim pitanjima koja se postavljaju kandidatima na intervjuima
 • razmislite o svojim odgovorima, kako ćete ih formulirati, zapišite ih
 • razmislite kako putem odgovora najbolje istaknuti svoje kvalitete, koje prednosti posebno trebate naglasiti i kako sve zajedno uspješno prezentirati
 • vježbajte svoje odgovore pred ogledalom ili zamolite osobu koja ima iskustva da vam pomogne

Kako bi se uspješno pripremili za intervju prvenstveno morate steći potrebno samopouzdanje koje dolazi kroz iskustvo. U cilju stjecanja takvog iskustva možete nam se obratiti kako bismo za vas organizirali održavanje probnih intervjua sa simulacijom stvarnih situacija koje vas očekuju.

Prijavi se za probni intervju i za 490 kuna saznaj kakve su ti šanse za upis na studij, dobivanje stipendije ili novi posao!

Naši suradnici su članovi prijamnih odbora nekih od najboljih svjetskih sveučilišta i iskusni stručnjaci u odjelima ljudskih potencijala multinacionalnih kompanija.

 • Naziv obrazovnog programa, stipendije, poslodavca i radnog mjesta ili slično.
 • Ukoliko nemate ili ne znate točan datum molimo upišite očekivani datum intervjua.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, gif, png, pdf.
   Ovdje molimo učitajte sve dokumente koje ste poslali fakultetu, organizaciji ili kompaniji.
  • Npr. +385-1-2345-678