Pripreme za studiranje u Americi – Kako izgleda prijava?


Položili ste SAT, SAT Subjects i TOEFL. Već ste malo umorni od učenja i priprema, no tu još nije kraj. Vrlo važan dio procesa je pred vama. Za mnoge, prijava predstavlja i najteži dio cijelog procesa. No, ne brinite. I dalje smo tu za vas!

Dakle, recimo da ste već odavno napravili listu željenih fakulteta, kontaktirali ih i zatražili da vam dostave informacije i materijale za prijavu. Još niste? O tome više pročitajte na našem blogu. Danas govorimo o svim esejima, papirima i dokumentima koje je potrebno sakupiti ili napisati kako bi vaša prijava bila uspješna.
Pa, krenimo redom.

Pripreme za studiranje u Americi – Kako izgleda prijava?

Prijava za upis razlikuje se od fakulteta do fakulteta u određenim pojedinostima, no u pravilu obuhvaća:

– formular za prijavu (application form)
ovjerene prijevode srednjoškolskih svjedodžbi na jezik na kojem želite studirati
rezultate standardiziranih testova kojima se dokazuje razina poznavanja jezika studija (za engleski je to TOEFL)
SAT ili ACT za dodiplomske studije uz dodatak SAT Subjects, kako bi imali realne šanse za upis i stipendiju
informacije o prihodima vašeg kućanstva zajedno s prijavom za financijsku pomoć (financial aid) ukoliko niste u mogućnosti sami financirati studij
čitav niz eseja i različitih oblika motivacijskih pisama (motivation letter/statement of purpose)
životopis
 preporuke

Čini se kao da treba pripremiti puno toga? U pravu ste, treba! Svaki pojedini dokument je važan, no presudnim, uz naravno odlične rezultate, možemo nazvati eseje i motivacijska pisma! Zašto? Čitaj dalje!

Krenimo od najednostavnijeg – ispunjavanje papirologije koja čini prijavu.

Formular za prijavu – obrazac koji je obavezan dio svake prijave. Potrebno je upisati svoje ime, prezime, adresu i ostale relevantne osobne podatke. Čini se jednostavno? I je. No, i tu se skriva zamka. Ukoliko niste izrazito pedantni i oprezni i podaci na svim dijelovima ne budu identični – moguće je da prijava bude zaprimljena kao dvostruka, što vas automatski eliminira iz prijemnog procesa, budući da se dvostruke prijave ne razmatraju! Naše je iskustvo da se kandidatima kod čitanja formulara često pojave upitnici iznad glave, ili nisu sigurni što se od njih točno traži ili nisu sigurni je li odgovor dovoljno dobar. Mi smo tu da razjasnimo sve nejasnoće!

clanak-16_6

Dokumenti koje valja prikupiti su redom:

Svjedodžbe – potrebno ih je prevesti i ovjeriti, te ovisno o načinu dostave koji fakultet zahtjeva, dostaviti prijemnom uredu. Naša je preporuka da vaša škola izravno šalje ovjerene kopije svjedodžbi. Postoji mogućnost da fakultet zahtjeva da vaše svjedodžbe budu ovjerene u nekoj od međunarodnih agencija, obzirom na relevantnost zbog različitog sustava ocijenjivanja.

Financial aid – za sve one koji nisu u mogućnosti sami financirati studij, postoji opcija financijske pomoći. Vrlo je važno ovu opciju naznačiti odmah, u samoj prijavi jer ta opcija kasnije neće biti dostupna. Kao dokaz da vam je zaista potrebna takva mjera, potrebno je priložiti ovjerene dokumente o vlastitim ili financijama svojih roditelja.

Stipendije su svakako moguće kada govorimo o studiju u Americi. O samim stipendijama ćemo u jednom od sljedećih tekstova o studiju u Americi. Za sada je važno reči da postoji 258 izvrsnih svaučilišta koji daju stipendije svima koji dokažu da nisu u mogućnosti sami financirati studij.
Odlično, zar ne? To je dokaz da svatko tko uloži trud i rad može studirati na nekom od vrhunskih američkih sveučilišta! Juhuhu!!!

E sad dolazimo do onog što zadaje najveće glavobolje svima koji znaju pravu važnost tematskih eseja i motivacijskog pisma. Zašto je to toliko važno?

Recimo to ovako, svi koji se prijavljuju za top fakultete najčešće imaju i top ocjene, vrhunske rezultate i iznimno su motivirani. Pa kako onda prijemni odbori odlučuju o tome koga zaista primiti? Pogađate – motivacijska pisma! Presudan je dojam koji ostavite. Pitanje je, jeste li se uspjeli istaknuti između svih drugih jednako odličnih kandidata? Zašto ste baš vi pravi izbor? Po čemu ste vi posebni, drugačiji i bolji? Tu nastupamo mi! Većina vas još ni ne zna ili u najboljem slučaju nije sigurna u svoje kvalitete, ne zna što bi zapravo mogli istaknuti, što podijeliti. A da ne govorimo o zahtjevnoj formi eseja, koju nažalost, kroz srednjoškolsko obrazovanje nikada niste imali priliku vježbati. Kroz niz razgovora i savjetovanja, zajedno dolazimo do onoga što će sadržajno predstavljati idealno motivacijsko pismo ili tematski esej. A što je onda tematski esej i čemu služi? Pored svih brojeva koje u obliku ocjena i rezultata na standardiziranim ispitima dostavljate prijamnim uredima fakulteta, pisanje eseja vam je prilika da se članovima prijamnih odobra predstavite kao osoba, a ne kao broj. Tu mogućnost je važno maksimalno iskoristiti kako bi pokazali svoje pisane komunikacijske vještine, organizacijske vještine, istaknuli svoje akademske sposobnosti i kapacitete, te intelektualnu zrelost. Neki fakulteti traže da napišete samo jedan, no većina traži više tematskih eseja. Sad vam je vjerojatno jasno zašto je taj dio toliko zahtjevan i zašto većina ne želi riskirati kada se radi o tom važnom koraku. A mi ih u tome potpuno podržavamo!
I zato taj dio svi najviše vole prepustiti nama koji smo te iste eseje nekad ocjenjivali!

Jesu li vam potrebne preporuke? Itekako! Jako je važno pametno odabrati osobu koja će vam pisati preporuku. Važno je da vas ta osoba dobro poznaje i da je u stanju napisati nešto baš o vama, konkretno i jasno. Preporuke koje su napisane općenitim generičkim načinom, nemaju nikakvu težinu, čak i ako dolaze od vrhunskog stručnjaka. Najvažnije je da osoba koju ste odabrali zna kako izgleda uspješna preporuka i ima vremena i volje napisati istu.

Zašto je baš pisanje eseja toliko teško hrvatskim srednjoškolcima i koliko je vremena potrebno odvojiti, pitali smo mentoricu Mirelu Polgar, koja je do sada kroz proces prijave do samog upisa na prestižna američka sveučilšta provela više desetaka kandidata.

MP: Pisanje eseja je zahtjevan posao, koji traži da mu se pažljivo posvetite te za njega odvojite dovoljno vremena. Ukoliko nemate iskustva, pisanju kvalitetnog eseja potrebno je posvetiti i mjesec dana, što je uobičajeno u slučaju uspješnih kandidata. Učenici, u primjerice američkim školama, od najranijih dana uče kako analitički i argumentirano pisati, te iznositi i braniti svoje stavove dok kod nas to nažalost nije učestala praksa. Nerijetko viđam učenike koji uopće nemaju izgrađene stavove, a kamoli još da su ih naučili argumentirati. Nije to krivica učenika, nego obrazovnog sustava, no kad govorimo o upisu na studij, to nažalost ne može poslužiti kao opravdanje. Obzirom da je pisanje eseja uglavnom najslabija karika kandidatima koji nemaju iskustvo obrazovanja u inozemstvu, iskoristite svaku priliku da se konzultirate sa stručnom osobom ili dobijete savjete od osoba koje imaju iskustva.

I to je sve, za sada! Možda će vas još zanimati kada je rok za svu tu papirologiju? Recimo samo da dok će neki otvarati božićne poklone, mi ćemo skupa s vama zatvarati razne dokumente i spremati ih za slanje. O svemu tome više uskoro! Čitamo se! I zapamtite – studij u Americi nije samo san, već vrlo ostvariva realnost!