Pripreme za studiranje u Americi – Odakle početi?


Odluka je pala – Želim studirati u Americi! Ali što sad? Je li to uopće moguće? Odakle početi?

Ne brini. Na pravom si mjestu. Studij u inozemstvu naša je specijalnost.

Ajmo redom. Danas ćemo te upoznati sa ispitima koje je potrebno položiti kako bi mogao studirati u Americi.

Prvo pitanje je – kad početi s pripremama?

Najbolje bi bilo po završetku drugog razreda srednje škole, a za neke će biti dovoljno da s pripremama počnu na početku trećeg razreda srednje škole. Sve ovisi o tome koliko ste spremni i koliko se imate vremena pripremati.

Zašto tako rano? Zar je stvarno potrebno dvije godine priprema? To je onda sigurno jako teško izvedivo. Možda je najbolje da odmah odustanem!

Ne, nikako nemoj odustati! S pripremama se počinje tako rano jer je potrebno položiti nekoliko standardiziranih testova, koji pokazuju razinu poznavanja engleskog jezika. No, nemojte se zavaravati misleći da ukoliko imate peticu iz engleskog u školi, ne trebate nikakvu pripremu. Engleski jezik, koji se provjerava na takvim testovima daleko je od srednjoškolskih testova kroz koje se testira vaše poznavanje gramatičkih pravila i osnovnog vokabulara. Primjerice TOEFL, test koji ćete morati položiti ukoliko se spremate na studij u Americi, sastoji se od četiri sekcije; čitanje, pisanje, slušanje i govor. Testira se vaša sposobnost kritičkog razmišljanja, verbalnog izražavanja i općenito sposobnost da pratite predavnja u akademskom okruženju, a pritom ste sposobni formirati, argumentirati i prezentirati svoje mišljenje.

Čini vam se jako zahtjevno?

Stvarno nije. Zapravo je čak i fora. Za razliku od štrebanja i memoriziranja hrpe činjenica, na koje ste kroz školovanje navikli, u ovom tipu testa vrednuje se vaše mišljenje i zaključivanje. Ono što jest malo zahtjevnije je činjenica da se sve odvija na engleskom jeziku, i zbog toga je potrebno više vremena za pripremu. Naravno, sve ovisi o rezultatu s probnog ispita, odnosno o vašem predznanju.

Što je probni ispit i zašto ga pisati?

Probni ispit vrlo je važan korak u vašoj pripremi, a identičan je stvarnom testu koji ćete polagati kad budete spremni. Služi kako bismo, ovisno o postignutom rezultatu, procijenili koliko je vremena i kakav je pripremni program potreban da biste napredovali do željenog rezultata. Pogađate, i TOEFL je potrebno položiti sa vrhunskim rezultatom, kako bismo osigurali upis i potencijalnu stipendiju.

Koji me još ispiti očekuju?

Nakon što položite TOEFL, vrijeme je za SAT. Sigurno ste mnogo puta čuli taj naziv, ako nigdje, a onda bar u filmovima i serijama, u kojima SAT najčešće zadaje mnogo problema američkim srednjoškolcima. Dakle, shvatili ste – SAT nije šala. A ono što vam je potrebno kako biste upisali Ivy League i sva bolja sveučilišta, odnosno studirali uz punu stipendiju – vrhunski je rezultat. Ako ne 1600/1600, a onda bar 1500/1600. Ispit se sastoji od 3 dijela: Math, Evidence Based Reading and Writing i Essay. Također pišete probni ispit i nakon toga, ovisno o rezultatu krojimo pripremni program po vašoj mjeri. Naši profesori matematike vode vas kroz tajne i trikove SAT matematike, a s profesorima jezika radite na razumjevanju i analitičkom pristupu tekstovima iz jezičnih dijelova SAT testova.

Kad to položim, nema više testova, gotovo?

Hm, pa baš i ne. Ima još! Pogotovo ako ciljate na one najbolje fakultete i/ili punu stipendiju, a većina vas naravno to želi. U tom slučaju čeka vas još i SAT Subjects. Svoju prijavu možete pojačati ukoliko izaberete barem tri područja u kojima možete dobiti bodove. Predmeti koje možete birati su: Literature, U.S. History, World History, Mathematics Level 1, Mathematics Level 2, Biology E (Ecology), Biology M (Molecular), Chemistry, Physics, French, Spanish German, Italian i drugi strani jezici. Postupak izbora je isti, kod nas napišete probne ispite za područja u kojima mislite da ste nabolji, i prema rezultatima procijenimo što je najpametniji izbor.

sat

I to je to?

Što se testova tiče, da! Ali ima tu još puno posla. Nije isto ako si sportaš ili umjetnik, ili si samo odličan učenik. Potrebne su pripreme za intervjue, ispunjavanje prijava, motivacijska pisma i još štošta… No, o tome uskoro! Za sada je važno da znaš da je studiranje u Americi itekako ostvarivo. Pogotovo ako kreneš na vrijeme i uložiš malo truda. Ma, samo je nebo granica.

I? Što čekaš? Prijavi se odmah na naše besplatne konzultacije i saznaj prije drugih što je još potrebno!