Prijave za upis i stipendije


prijave_za_upis_i_stipendije

Što je potrebno za prijave za upis i stipendije?

Nakon što ste sastavili svoju listu željenih fakulteta, potrebno ih je kontaktirati te tražiti da vam dostave informacije i materijale za prijavu. U većini slučajeva potrebne informacije i materijale za prijavu možete pronaći na internetskim stranicama fakulteta, a možete ih kontaktirati putem emaila ili telefona.

Iako svoju prijavu možda nećete slati na sve fakultete s vaše liste želja, bez ustručavanja od svih zatražite informacije i prijavne materijale kako biste lakše donijeli odluku na koje fakultete ćete u konačnici poslati prijavu.

Prijava za upis se razlikuje od fakulteta do fakulteta u određenim pojedinostima, a u pravilu obuhvaća:
– formular za prijavu (application form)
– ovjerene kopije svjedodžbi
– ovjerene prijevode svjedodžbi na Engleski jezik
– rezultate standardiziranih testova kojima se dokazuje razina poznavanja Engleskog jezika
– najčešće TOEFL (za SAD) ili IELTS (za Europu, Kanadu, Australiju)
– rezultate standardiziranih testova kojima se dokazuje razina znanja u određenom području (npr. poslovanje i management) ili općenito (npr. sposobnost kritičkog razmišljanja, verbalnog izražavanja i sl.)
– najčešće SAT ili ACT za dodiplomske studije te GRE ili GMAT za diplomske i poslijediplomske studije
– informacije o vašim prihodima ili prihodima roditelja zajedno s prijavom za financijsku pomoć (financial aid) ukoliko niste u mogućnosti sami financirati studij
– eseje i pismo motivacije (motivation letter/statement of purpose)
– životopis
– pisma preporuke
– troškove procesuiranja prijave – ovisno o fakultetu variraju u rasponu od 0 do 100 USD/EUR

Ispunjavanje papirologije koja čini prijavu

Formular za prijavu je neizostavan u prijavi za svaki fakultet jer u njega upisujete svoje ime, prezime, adresu i ostale relevantne osobne podatke – premda se taj korak čini posve jednostavnim izuzetno je bitno da osobni podaci na svim dijelovima prijave budu jasni, točni i identični kako se ne bi dogodilo da vaša prijava zbog razlike u osobnim podacima bude zaprimljena kao dvije različite prijave. To bi vas eliminiralo iz prijemnog procesa budući da se nepotpune i dvostruke prijave ne razmatraju.
Također, formulari za prijavu se razlikuju od fakulteta do fakulteta te se potrebno savjetovati ukoliko kod upisa u određeno polje formulara niste sigurni što se od vas točno traži.

Ovjerene kopije svjedodžbi koje šaljete zajedno sa ovjerenim prijevodima svjedodžbi, možete dostaviti prijamnim uredima fakulteta na nekoliko načina što ovisi o zahtjevima fakulteta, a najčešći je da im vaša škola (ako se prijavljujete na dodiplomski) odnosno fakultet (ako se prijavljujete na diplomski ili poslijediplomski) izravno pošalju ovjerene kopije svjedodžbi. To je ujedno i najekonomičniji način. Ukoliko fakultet na koji šaljete prijavu ne postavlja takav zahtjev, kopije svjedodžbi možete ovjeriti kod javnog bilježnika i poslati sami.

Također, postoje i međunarodne agencije koje surađuju s fakultetima, a obavljaju posao procjene vaših ocjena i svjedodžbi te evaluaciju prilagođavaju obrazovnom sustavu zemlje i potrebama sveučilišta na koji se prijavljujete. To je ponekad potrebno zbog različitih obrazovnih sustava i sustava ocjenjivanja budući da kandidati dolaze iz cijelog svijeta. Ukoliko fakultet na koji se prijavljujete postavi takav zahtjev, ovjerene kopije svjedodžbi dostavit ćete nekoj od međunarodnih agencija čije evaluacije vaš budući fakultet traži. Originalne svjedodžbe se nikada ne šalju u prijavi jer ih nije moguće dobiti natrag.

Standardizirane testove polažete u ovlaštenim ispitnim centrima u Hrvatskoj. Rezultate možete slati sami ili možete prilikom prijave naznačiti kojim fakultetima se rezultati šalju pa će ih sustav automatski poslati. Rezultati obično stižu kroz dva-tri tjedna ovisno o testu. Svakako je bolje testove položiti na vrijeme i sami slati rezultate koje ste prethodno vidjeli i uvjerili se da je to ono što želite poslati. Budući da većina fakulteta postavlja donji bodovni prag za rezultate standardiziranih testova, na taj način ćete biti sigurni da zadovoljavate uvjete, odnosno ukoliko to nije slučaj test možete polagati ponovno. Kako bi si dočarali što standardizirani testovi predstavljaju u postupku prijave na fakultete u inozemstvu, pokušajte povući paralelu sa prijamnim ispitima u Hrvatskoj, odnosno aktualnom Državnom maturom.

Ukoliko niste u mogućnosti sami financirati studij, naglašavamo da je potrebu za financijskom pomoći (financial aid) potrebno naznačiti odmah u postupku prijave budući da se ona naknadno ne razmatra. U nedostatku te informacije, velik broj kandidata svake godine ostaje bez mogućnosti za financijskom pomoći koja im je potrebna. Potrebu za financijskom pomoći dokazujete vjerodostojnim informacijama o svojim financijama, pri čemu detalji ovise o zahtjevima pojedinih fakulteta.

Stipendije

Mogućnosti za dobivanje stipendija ovise i o studijskom programu na koji se prijavljujete te o razini studija (dodiplomski, diplomski ili poslijediplomski). Doktorski studiji na velikom broju sveučilišta u inozemstvu su besplatni, no kvaka je u tome da treba biti primljen, a kriteriji su jako visoki. Na dodiplomskoj razini 258 izvrsnih sveučilišta daje stipendije svima koji dokažu da ne mogu sami financirati studij pa se vrijedi potruditi biti primljen na neko od tih sveučilišta.

Stipendiju možete dobiti i od:

  • države, županije, grada
  • tvrtke
  • institucije i zaklade
  • sveučilišta

Akademska (merit-based) i need-based stipendija za studij može biti puna ili djelomična pa izvor za dobivanje stipendije može biti jedan ili kombinacija njih nekoliko.

Pune stipendije

Pune stipendije pokrivaju sve troškove studija i života te najčešće uključuje troškove:

  • školarine
  • smještaja
  • prehrane
  • knjiga i nastavnih materijala
  • džeparac

Djelomične stipendije

Djelomične stipendije obično se koriste za pokrivanje troškova školarine. U slučaju da ste od fakulteta dobili oslobođenje od plaćanja školarine (tuition waiver), djelomičnu stipendiju možete koristiti za pokrivanje troškova smještaja.

Za velik dio stipendija potrebno se prijaviti istovremeno uz slanje prijave te u samoj prijavi obavezno naznačiti potrebu za financijskom potporom.

Sportske stipendije

Sportske stipendije se dodjeljuju u punom ili djelomičnom iznosu, a ovise o sportskim rezultatima i aktivnosti sveučilišta u sportu kojim se bavite. Najviše sportskih stipendija je na raspolaganju za studij u SAD.

Više informacijama o tome kako dobiti stipendiju pročitajte ovdje

Ukoliko mislite da bi Vam dobro došlo naše dugogodišnje iskustvo u vođenju procesa priprema i prijava odaberite što Vam je potrebno i javite nam se.