Testovi sposobnosti i profesionalna orijentacija


profesionalna_orijentacija

Što su testovi sposobnosti i profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacija je proces koji uključuje testiranje sposobnosti i stručni razgovor s psihologom o izboru fakulteta, odnosno zanimanja prikladnog psihofizičkim osobinama kandidata. Na razgovoru se analiziraju rezultati testiranja sposobnosti, odnosno potencijala kandidata, rezultati upitnika vrijednosti i interesa, školska postignuća i zahtjevi pojedinog fakulteta (radnog mjesta) te se savjetuje izbor fakulteta. Po potrebi se pomaže i u odabiru razina obveznih predmeta na državnoj maturi te izbornih predmeta.

Kome su namijenjeni testovi sposobnosti i profesionalna orijentacija?

Testovi sposobnosti i profesionalna orijentacija namijenjeni su srednjoškolcima – učenicima trećih i četvrtih razreda, koji žele potvrditi svoj izbor fakulteta ili još uvijek ne znaju:

  • gdje se upisati
  • koje su im sposobnosti najrazvijenije
  • koje im je zanimanje primjereno
  • što žele raditi poslije završenog studija
  • što se traži na tržištu rada kod nas i u inozemstvu.

Što obuhvaća profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacija obuhvaća:

  • Testiranje sposobnosti
  • Primjenu upitnika vrijednosti i interesa
  • Individualni razgovor s psihologom

Kad se održavaju testovi sposobnosti i profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacija u Zoni znanja se održava svake subote ili prema dogovoru.

Tko obavlja testove sposobnosti i profesionalnu orijentaciju?

Testove sposobnosti i profesionalnu orijentaciju u Zoni znanja obavlja tim stručnjaka na čelu s profesionalnim savjetnikom – psihologom. Naši psiholozi stručnjaci su s višegodišnjim iskustvom u području provođenja profesionalne orijentacije.

Putem Internetu je dostupno mnoštvo testova interesa koji se nazivaju profesionalnom orijentacijom, no uglavnom predstavljaju samo skup pitanja o tome kakve poslove i aktivnosti volite ili ne volite obavljati.

U Zoni znanja koristimo najpoznatije i najpouzdanije Pearson testove koji kao svjetski lider u tom području imaju tradiciju od preko 80 godina. Važno je znati da je nezaobilazan dio profesionalne orijentacije testiranje sposobnosti, odnosno potencijala za uspjeh u određenom zanimanju, a takva testiranja ovlašteni su provoditi i rezultate interpretirati isključivo iskusni psiholozi osposobljeni upravo za taj posao. Iz tog razloga Pearson testovi koje koristimo nisu u slobodnoj prodaji širokim masama.

Cijena testiranja sposobnosti, osobnosti i profesionalne orijentacije

Cijena postupka testova sposobnosti, osobnosti i profesionalne orijentacije iznosi 1.190,00 kuna i uključuje pisani dio u trajanju od 3.5 sata te usmeni dio i razgovor s profesionalnim timom, što ukupno podrazumijeva 4-5 sati.

Prijava za testove sposobnosti i profesionalnu orijentaciju