Intervju: Odlazak na studij dizajna u London


Naša Dora Korina Pejić je primljena na četiri vrhunska fakulteta za dizajn u Engleskoj. Pročitajte koji je odabrala i kako se pripremala.

ZZ: Koliko je prošlo od same ideje da želiš studirati u inozemstvu do početka
priprema?
Dora Korina: Željela sam studirati u inozemstvu još od negdje 5. razreda osnovne. Dodatno me privuklo zbog pozitivnog iskustva moga brata koji je studirao u New Yorku i Cambridgeu.

ZZ: Što su pripreme uključivale i koliko su trajale?
Dora Korina: Pripreme su uključivale mentorstvo kroz cijeli proces samih prijava te probne ispite za sve testove koji su obavezni i sve ostale stvari koje su mi trebale za prijavu i kasnije upis.

ZZ: Što si željela studirati i kako si birala fakultete?
Dora Korina: Poželjela sam studirati dizajn. Fakultete sam birala tako što sam dobro proučila njihove stranice na internetu i prošla proces sužavanja izbora i konačnog odabira s mentoricom.

ZZ: Od kad imaš interes prema onome što želiš studirati?
Dora Korina: Oduvijek sam bila zainteresirana za dizajn i umjetnost, pa mi se činilo kao logičan izbor s kojim sigurno neću biti razočarana.

ZZ: Zašto si odabrala Zonu znanja umjesto da se pripremaš i prijavljuješ sama?
Dora Korina: Odabrala sam Zonu znanja na preporuku svojih roditelja. Oni su više od mene vidjeli da bi mi bilo teško balansirati školu i pripreme za fakultet te da bi puno vremena provela samo tražeći i dolazeći do potrebnih informacija. Zona znanja je ovdje odlično uskočila kao netko tko me vodio kroz cijeli proces.

ZZ: Reci nam nešto o sebi, o svojim željama i nadama u budućnosti.
Dora Korina: Nadam se da će studiranje vani biti onako kako sam zamišljala te da će mi biti korisno za daljnji napredak i usavršavanje u području dizajna.

ZZ: Nabroji sve fakultete na koje si primljena – i komentiraj ponešto o svakom.
Dora Korina: Primljena sam na Goldsmiths u Londonu, Ravensbourne u Londonu, Brighton University i Southampton University. Svi su dosta jaki u području dizajna, te je svaki opremljen najnovijom opremom koja je važna za stjecanje znanja budući da se industrija dizajna konstantno razvija i unaprjeđuje.