Intervju

sastavni dio prijave

Intervju za upis na fakultet

Intervju za upis na fakultet je nerijetko sastavni dio prijave na sveučilišta u inozemstvu. Ukoliko ste dobili poziv na intervju to u većini slučajeva znači da ste uspješno obavili prethodne korake u postupku prijave i sada vam intervju može osigurati upis na željeni fakultet. Međutim jednako tako vas može trajno eliminirati iz postupka. Ovisno o fakultetu, možete biti pozvani na jedan ili na seriju intervjua. Intervjui se održavaju uživo ili online. Intervju može biti stručni ili motivacijski, ili kombinacija oboje. Može biti situacijski, grupni ili individualni. Za sve vrste intervjua u Zoni znanja možete napraviti simulacije i dobiti pripreme za intervju.

Ovo je izuzetno zahtjevan korak u postupku prijave na fakultete u inozemstvu. Prilikom intervjua procjenjuju se prvenstveno vaše verbalne komunikacijske sposobnosti i vještina osobnog prezentiranja na stranom jeziku. U slučaju video intervjua uključena je i neverbalna komunikacija, gestikulacija i govor tijela. Kada svemu tome nadodamo činjenicu da je intervju uglavnom posljednji i odlučujući korak u postupku prijave, taj korak i ovako zahtjevan postaje još težim. Ovisno o zahtjevima i procedurama pojedinih fakulteta, moguće je da će biti potrebno obaviti i nekoliko intervjua s različitim osobama iz prijamnog odbora.

Zona znanja obavlja pripreme za intervju individualnim radom sa svakim kandidatom. Pripreme uključuju provođenje simuliranih intervjua koji se snimaju video kamerom i zajedno s kandidatom analiziraju jer learning by doing daje najbolje i najbrže rezultate. Kandidatu se zatim daju savjeti i upute kako prezentirati sebe na najbolji način. Ovakav iskustveni način pripreme prema metodama sa Sveučilišta Harvard pokazuje najbolje rezultate i zato ga prakticiramo u Zoni znanja. Pogotovo je koristan za situacijske intervjue koji su temeneljeni na analizama slučajeva. Za kvalitetne pripreme za intervju potrebno je detaljno istražiti kakve kandidate priželjkuju fakulteti na koje se prijavljujete te pobliže upoznati samog kandidata kako bi se na najbolji mogući način pokazale najjače strane kandidata.

Pripreme za intervju

Pripreme započinju provedbom probnog intervjua gdje kandidata dovodimo u simuliranu situaciju intervjua u kojoj će se naći u drugoj fazi selekcije. Obično započinjemo s najlakšom verzijom intervjua koju snimamo video kamerom.

Zatim zajedno s kandidatom prolazimo kroz snimljen intervju te dajemo upute i savjete za poboljšanja te ukazujemo na pogreške koje su se dogodile. Na taj način kandidati uz našu stručnu pomoć i sami uviđaju što, kako i zašto trebaju popraviti.

Slijede sve teži intervjui te proces završava u trenutku kad kandidat i najzahtjevniji intervju obavi tečno i bez pogrešaka. Od tog trenutka je kandidat spreman uspješno obaviti intervju za upis na najbolja svjetska sveučilišta.

Što mogu sam(a) napraviti?

Najbolja provjera spremnosti za intervju je iskustvo. U Zoni znanja možete dobiti dvije vrste iskustva: iskustvo naših stručnjaka iz prve ruke i vlastito iskustvo intervjua u sigurnim uvjetima.

Vaše intervjue snimamo video kamerom kako biste na kraju i sami mogli uvidjeti razliku i napredak. Sve snimljene materijale možete dobiti za osobnu arhivu.

Kako bi se uspješno pripremili za intervju morate steći potrebno samopouzdanje koje dolazi kroz iskustvo.

 

informirajte se o najčešćim pitanjima koja se postavljaju kandidatima na intervjuima

 

razmislite o svojim odgovorima, kako ćete ih formulirati, zapišite ih

 

razmislite kako najbolje istaknuti svoje kvalitete, koje prednosti posebno trebate naglasiti i kako sve zajedno uspješno prezentirati

 

vježbajte svoje odgovore pred ogledalom ili zamolite osobu koja ima iskustva da vam pomogne

Prijava za probni intervju i/ili pripreme za intervju

Prijavi se za probni intervju i saznaj kakve su ti šanse za upis na studij ili novi posao.
 • Naziv obrazovnog programa, stipendije, poslodavca i radnog mjesta ili slično.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 200 MB, Max. files: 10.
   Ovdje molimo učitajte sve dokumente koje ste poslali fakultetu, organizaciji ili kompaniji.
  • Ova web stranica zaštićena je s reCAPTCHA te se primjenjuju Google pravila privatnosti i uvjeti pružanja usluge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  X
  preloader