Odabir fakulteta

Slažemo listu fakulteta po željama i mogućnostima kandidata

Nije jednostavno odlučiti koje je sveučilište najbolje za vas i u skladu s vašim afinitetima, te kakve su vam realne šanse za upis. Kako biste odabrali pravi fakultet potrebno je raspolagati svim potrebnim informacijama. Naši stručnjaci u suradnji s članovima prijamnih odbora ciljanih fakulteta napravit će odabir onih koji su najbolji upravo za Vas.

Većina hrvatskih studenata zainteresirana je za studij u Americi gdje više od 4.000 visokoobrazovnih institucija nudi studijske programe na dodiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Tristotinjak ih nudi pune stipendije što dodatno privlači one koji nemaju vlastitih sredstava za financiranje studija. Sveučilišta (eng. University) u Americi sastoje se od koledža (eng. college) i škola (eng. school).

Koledži (eng. colleges)

Koledži najčešće pružaju obrazovanje na dodiplomskoj razini i traju 4 godine. Prve dvije godine koledža svi studenti pohađaju opći program pri čemu imaju veliku slobodu u odabiru kolegija. Posljednje dvije godine studenti biraju usmjerenje (eng. major). Također imaju veliku slobodu u odabiru kolegija međutim od kolegija koje izaberu najmanje 25% mora biti iz područja na koje su se usmjerili (eng. major).

1. godina – Freshman year

2. godina – Sophomore year

3. godina – Junior year

4. godina – Senior year

Škole (eng. schools)

Škole uglavnom pružaju obrazovanje na diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Diplomski studij traje 1 ili 2 godine, a poslijediplomski studij traje 3-5 godina. Ovisno o području studiranja (ekonomija, pravo, medicina, arhitektura itd.) svako Sveučilište se sastoji od nekoliko škola, a svaka škola nudi određen broj studijskh programa.

Na primjer, sveučilište Harvard se sastoji od 1 koledža za dodiplomski studij i 14 škola za diplomski i poslijediplomski studij gdje su studentima na raspolaganju čak 42 studijska programa.

Drugi izbor hrvatskih studenata je Europa gdje se obrazovni sustavi europskih država začajno međusobno razlikuju. U pravilu, Sveučilišta u Europi također se sastoje od koledža i škola, međutim i koledži i škole pružaju obrazovanje na dodiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Na primjer, sveučilište Oxford se sastoji od 38 koledža od kojih su neki samo za diplomski i poslijediplomski studij, a neki obuhvaćaju i dodiplomske studije. Za dodiplomski studij je studentima na raspolaganju čak 51 studijski program, dok je za diplomski i poslijediplomski studij studentima na raspolaganju čak 300 studijskih programa.

Top liste sveučilišta

Kako bi lakše odlučili gdje studirati od značajne pomoći vam mogu biti top liste sveučilišta. Sastavljaju ih magazini, novine, internet portali, akademske i druge ustanove. Neke top liste rangiraju sveučilišta samo u okviru određene regije ili države, dok druge top liste rangiraju sveučilišta na svjetskoj razini. Ozbiljnost top lista se razlikuje, a prvenstveno ovisi o kriterijima i metodologiji koja se koristi prilikom sastavljanja top lista.

1. QS World University Rankings
5/5
2. Times Higher Education World University Rankings
4.6/5
3. Academic Ranking of World Universities
4.4/5
Donesite ispravnu odluku

Lista željenih fakulteta

Odabir fakulteta je jedna od važnijih odluka u životu koja će neposredno usmjeravati vaš profesionalni i osobni razvoj tokom studija.

Kako bi donijeli ispravnu odluku krenite na vrijeme s istraživanjem i sastavite svoju listu željenih fakulteta. Na raspolaganju su vam internet stranice fakulteta, forumi, internet stranice specijalizirane za profiliranje fakulteta, brošure, katalozi, promotivni video prilozi, virtualna razgledavanja kampusa i brojni drugi materijali.

Budite temeljiti, sistematični i objektivni. Čitajte o osobnim iskustvima bivših studenata, kontaktirajte sadašnje studente putem društvenih mreža, razgovarajte s obrazovnim savjetnikom. Ovisno o području studija, sva sveučilišta imaju svoje jače i slabije strane. Ukoliko vas zanima pravo svakako će vam biti zanimljiva svjetski poznata Harvard škola prava, najjača strana Cambridge-a je područje prirodnih znanosti, dok je MIT pravo odredište za ljubitelje tehnologije i informatike.

Prijava za testove sposobnosti i profesionalnu orijentaciju

  • Ova web stranica zaštićena je s reCAPTCHA te se primjenjuju Google pravila privatnosti i uvjeti pružanja usluge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
X
preloader