Odabir fakulteta

Izrađujemo listu fakulteta po željama i mogućnostima kandidata

Nije jednostavno odlučiti koje je sveučilište najbolje za vas i u skladu s vašim afinitetima, te kakve su vam realne šanse za upis. Kako biste odabrali pravi fakultet potrebno je raspolagati svim potrebnim informacijama. Naši stručnjaci u suradnji s članovima prijamnih odbora ciljanih fakulteta napravit će odabir onih studijskih programa koji su najbolji upravo za Vas.

Većina studenata zainteresirana je za studij u Americi gdje više od 4.000 visokoobrazovnih institucija nudi studijske programe na dodiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Tristotinjak ih nudi pune stipendije što dodatno privlači one koji nemaju vlastitih sredstava za financiranje studija. Sveučilišta (eng. University) u Americi sastoje se od koledža (eng. college) i škola (eng. school).

Koledži (eng. colleges)

Koledži najčešće pružaju obrazovanje na dodiplomskoj razini i traju 4 godine. Prve dvije godine koledža svi studenti pohađaju opći program pri čemu imaju veliku slobodu u odabiru kolegija. Posljednje dvije godine studenti biraju usmjerenje (eng. major). Također imaju veliku slobodu u odabiru kolegija međutim od kolegija koje izaberu najmanje 25% mora biti iz područja na koje su se usmjerili (eng. major).

1. godina – Freshman year

2. godina – Sophomore year

3. godina – Junior year

4. godina – Senior year

Škole (eng. schools)

Škole uglavnom pružaju obrazovanje na diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Diplomski studij traje 1 ili 2 godine, a poslijediplomski studij traje 3-5 godina. Ovisno o području studiranja (ekonomija, pravo, medicina, arhitektura itd.) svako Sveučilište se sastoji od nekoliko škola, a svaka škola nudi određen broj studijskh programa.

Na primjer, sveučilište Harvard se sastoji od 1 koledža za dodiplomski studij i 14 škola za diplomski i poslijediplomski studij gdje su studentima na raspolaganju čak 42 studijska programa.

Drugi izbor hrvatskih studenata je Europa gdje se obrazovni sustavi europskih država začajno međusobno razlikuju. U pravilu, Sveučilišta u Europi također se sastoje od koledža i škola, međutim i koledži i škole pružaju obrazovanje na dodiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Na primjer, sveučilište Oxford se sastoji od 38 koledža od kojih su neki samo za diplomski i poslijediplomski studij, a neki obuhvaćaju i dodiplomske studije. Za dodiplomski studij je studentima na raspolaganju čak 51 studijski program, dok je za diplomski i poslijediplomski studij studentima na raspolaganju čak 300 studijskih programa. Do izlaska Velike Britanije iz EU, upravo je to bilo najčešće europsko odredište jer nudi kvalitetno obrazovanje i puno mogućnosti. Više o tome pročitajte u našem blogu Velika Britanija – studiranje i mogućnosti nakon Brexita. Tijekom proteklih godina ipak bilježi pad radi porasta troškova studiranja, a više o toj temi pročitajte u našem blogu Financiranje studija u Velikoj Britaniji.

Top liste sveučilišta

Kako bi lakše odlučili gdje studirati od značajne pomoći vam mogu biti top liste sveučilišta. Sastavljaju ih magazini, novine, internet portali, akademske i druge ustanove. Neke top liste rangiraju sveučilišta samo u okviru određene regije ili države, dok druge top liste rangiraju sveučilišta na svjetskoj razini. Ozbiljnost top lista se razlikuje, a prvenstveno ovisi o kriterijima i metodologiji koja se koristi prilikom sastavljanja top lista.

Zato mi u Zoni znanja vodimo računa o potrebama, željama i mogućnostima kandidata te u skladu s time koristimo optimalnu kombinaciju relevantnih informacija iz rang lista.

Donesite ispravnu odluku

Lista željenih fakulteta

Odabir fakulteta je jedna od važnijih odluka u životu koja će neposredno usmjeravati vaš profesionalni i osobni razvoj tokom studija.

Kako bi donijeli ispravnu odluku krenite na vrijeme s istraživanjem i sastavite svoju listu željenih fakulteta. Na raspolaganju su vam internet stranice fakulteta, forumi, internet stranice specijalizirane za profiliranje fakulteta, brošure, katalozi, promotivni video prilozi, virtualna razgledavanja kampusa i brojni drugi materijali.

Budite temeljiti, sistematični i objektivni. Čitajte o osobnim iskustvima bivših studenata, kontaktirajte sadašnje studente putem društvenih mreža, razgovarajte s obrazovnim savjetnikom. Ovisno o području studija, sva sveučilišta imaju svoje jače i slabije strane. Ukoliko vas zanima pravo svakako će vam biti zanimljiva svjetski poznata Harvard škola prava, najjača strana Cambridge-a je područje prirodnih znanosti, dok je MIT pravo odredište za ljubitelje tehnologije i informatike.

I ne zaboravite da je najvažniji korak u odluci i planiranju evaluacija potencijala za upis na fakultet. Detaljnije o tome pročitajte na Evaluacija potencijala za upis i dobivanje stipendije.

Prijava za testove sposobnosti i profesionalnu orijentaciju

  • Ova web stranica zaštićena je s reCAPTCHA te se primjenjuju Google pravila privatnosti i uvjeti pružanja usluge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
X
preloader