Definiranje želja

Definiranje želja i mogućnosti svakog pojedinca

Studiranje u inozemstvu i odabir fakulteta su široki pojmovi te se kao prvi zadatak logički nameće okvirno odrediti afinitete i lokaciju: gdje i što studirati? Kandidatima koji nisu sigurni što i/ili gdje žele studirati pomažemo pri odabiru fakulteta na koje će se prijaviti.

Podaci koje kandidat treba pripremiti ako zna što želi studirati

razina studija

područje studija

jezik studija

lokacija studija

financijske informacije vezane uz stipendije

dolaze li u obzir drugi oblici financiranja: studentski krediti, work&study

informacije o akademskim i drugim postignućima, slobodnim aktivnostima i ostalo

posebne tražene karakteristike i/ili napomene ukoliko ih kandidat ima

Kandidate koji nisu sigurni što žele studirati pozivamo da obave Testove sposobnosti i profesionalnu orijentaciju koja se sastoji od pisanog i usmenog dijela. Profesionalnu orijentaciju obavlja tim naših stručnjaka u koji su uključeni psiholozi.

Što je najtraženije?

Većina hrvatskih studenata zainteresirana je za studij u Americi gdje više od 4.000 visokoobrazovnih institucija nudi studijske programe na dodiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Tristotinjak ih nudi pune stipendije što dodatno privlači one koji nemaju vlastitih sredstava za financiranje studija.

Drugi izbor hrvatskih studenata je Europa gdje se obrazovni sustavi europskih država začajno međusobno razlikuju. U pravilu, Sveučilišta u Europi također se sastoje od koledža i škola, međutim i koledži i škole pružaju obrazovanje na dodiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Kod nekih smjerova, važno je znati i voditi računa na kojem jeziku se provode programi za koje ste zainteresirani jer su nerijetko najbolji programi u nekim zemljama na jezicima koji su službeni jezici tih europskih zemalja.

Top liste sveučilišta

Kako bi lakše odlučili gdje studirati od značajne pomoći vam mogu biti top liste sveučilišta. Sastavljaju ih magazini, novine, internet portali, akademske i druge ustanove. Neke top liste rangiraju sveučilišta samo u okviru određene regije ili države, dok druge top liste rangiraju sveučilišta na svjetskoj razini. Ozbiljnost top lista se razlikuje, a prvenstveno ovisi o kriterijima i metodologiji koja se koristi prilikom sastavljanja top lista.

Zato mi u Zoni znanja vodimo računa o potrebama, željama i mogućnostima kandidata te u skladu s time koristimo optimalnu kombinaciju relevantnih informacija iz rang lista.

Kriteriji za odabir

Razmislite o svojim ciljevima, ambicijama i afinitetima, sastavite listu kriterija kojom ćete se služiti za odabir fakulteta i rangirajte kriterije od najvažnijih prema manje važnima.

Veličina fakulteta

Omjer studenata i profesora

Broj stranih studenata

Raspoloživi kolegiji

Studentske organizacije

Veličina seminarskih grupa

Gostujući predavači

Omjer muških i ženskih studenata

Mogućnosti smještaja

Fakultetska knjižnica

Tehnička opremljenost fakulteta

Kvaliteta nastavničkog kadra

Raspoloživi studentski poslovi

Rejting fakulteta

Mogućnost zapošljavanja nakon studija

Zahtjevnost studijskog programa

Veličina studijskih grupa

Prosječna dob studenata

X
preloader