Pisanje eseja i preporuka

Pisanje eseja i preporuka

Obavezan i nerijetko presudan dio uspjeha prijave za upis na studij. Upravo to izdvaja one “posebne” od mnoštva prosječnih, a mi znamo kako trebaju izgledati.
pisanje eseja i preporuka

Najteži dio prijave

Pisanje eseja i preporuka je neizbježan dio prijave za upis na studij, ali i za prijavu za posao. Ujedno je i najzahtjevniji dio prijave u oba slučaja. Evaluacijski odbori najbrže i najlakše eliminiraju kandidate koji koriste “šprance” koje kruže po internetu pa nemojte upasti u tu zamku. Eseji moraju biti konkretni. Izbjegavajte općenite fraze i navode za koje nemate uporište ni primjer. Pazite na to da imaju uporište u životopisu. Jednako vrijedi i za preporuke. Najvažniji savjet – izbjegavajte ChatGPT i slične alate jer su generički i lako prepoznatljivi.

Naučite kako napisati kvalitetne eseje i preporuke od onih koji ih ocjenjuju. Ukoliko nemate vremena, mi ćemo ih napisati ili urediti one koje ste već napisali. U nastavku pročitajte o nekima od najčešćih.

Tematski eseji

Svi fakulteti u inozemstvu u sklopu prijave na studij traže od kandidata da napišu barem jedan esej, a najčešće ih je potrebno napisati više. Pisanje eseja se ubraja među najvažnije dijelove prijave.

Pored svih brojeva koje u obliku ocjena i rezultata na standardiziranim ispitima dostavljate prijamnim uredima fakulteta, pisanje eseja vam je prilika da se članovima prijamnih odbora predstavite kao osoba, a ne kao broj. Tu mogućnost je važno maksimalno iskoristiti kako bi pokazali svoje pisane komunikacijske vještine, organizacijske vještine, istaknuli svoje akademske sposobnosti i kapacitete, te intelektualnu zrelost.

Ovisno o zahtjevima pojedinih fakulteta pisat ćete jedan ili više eseja, a zadatak za esej može doći u obliku pitanja ili teme. Ponuđena tema može biti jedna ili nekoliko njih od kojih odabirete onu o kojoj ćete pisati. Rjeđe će vam biti dana mogućnost da sami izaberete temu. Zadano pitanje odnosno tema je najčešće vezana za vrstu studijskog programa na koji se prijavljujete. Ukoliko imate već neke gotove radove također ih je moguće priložiti, no to nije uvijek slučaj.

Neki fakulteti vam stavljaju na raspolaganje mogućnost da pored eseja pošaljete prezentaciju, video zapis, fotografije ili sličan uradak. To je izuzetna prilika da približite sebe i ono u čemu ste zaista dobri članovima prijamnog odbora.

Motivacijsko pismo (personal statement ili statement of purpose)

Najtraženiji esej je esej o kandidatu odnosno motivacijsko pismo (motivation letter / personal statement / statement of purpose). Ključno je da putem motivacijskog pisma:

  • obrazložite zašto ste se odlučili prijaviti upravo na taj fakultet
  • koji su vaši motivi i ciljevi te što želite od samog studijskog programa
  • koje su vam ambicije , gdje se vidite u budućnosti i kako će vam taj program u tome pomoći
  • zašto ste upravo vi poželjan kandidat i na koji način namjeravate pridonjeti studentskoj zajednici fakulteta na koji se prijavljujete (vjerodostojno predstavite svoje sposobnosti, znanja i vještine)

Preporuke

Kod preporuka je potrebno voditi računa o tome tko Vam piše preporuku, o tome što u preporuci piše, i na koji način.

Pri odabiru osoba koje će Vam pisati preporuke važno je da je da Vas ta osoba poznaje dulji vremenski period i da Vas poznaje u kontekstu koji je relevantan za studijski program za koji se prijavljujete. Važno je i da ta osoba ima vremena, volje i znanja o tome kako uspješna preporuka treba izgledati.

Tekst preporuke treba biti relevantan, odnosno u skladu s kontekstom iz kojeg Vas osoba koja piše preporuku poznaje. Tekst treba biti konkretan i govoriti upravo o Vama i Vašim osobinama te po mogućnosti navesti primjere kojima se potvrđuju navodi o Vašim vrlinama. Preporuka Vas treba istaknuti u odnosu na druge.   

Naši zaposlenici i suradnici su članovi prijamnih odbora nekih od najboljih svjetskih sveučilišta i iskusni voditelji ljudskih potencijala. Pošalji nam svoj esej, motivacijsko pismo, personal statement, životopis, molbu ili prijavnicu i saznaj kakve su šanse da bude pozitivno ocijenjen – besplatno!

Na što treba paziti?

Vodite računa i o tehničkim aspektima pisanja eseja:

struktura eseja – uvod, razrada, zaključak

traženi broj stranica / riječi, propisana veličina i format slova

citiranje i parafraziranje te opasnost od plagiranja

navođenje izvora i korištenje kvalitetnih resursa

Pisanje eseja je zahtjevan posao, koji traži da mu se pažljivo posvetite te za njega odvojite dovoljno vremena. Bez pretjerivanja, pisanju kvalitetnog eseja razumno je posvetiti i mjesec dana, što je uobičajeno u slučaju uspješnih kandidata. Stil pisanja koji se traži vrlo je specifičan. Učenici, u primjerice američkim školama, od najranijih dana uče kako analitički i argumentirano pisati, te iznositi i braniti svoje stavove dok u našem obrazovnom sustavu to nije učestala praksa.

S obzirom da je traženi format i stil pisanja uglavnom nepoznat većini kandidata koji nemaju iskustvo obrazovanja u inozemstvu, iskoristite svaku priliku da se konzultirate sa stručnom osobom ili dobijete savjete od osoba koje imaju iskustva.

Pošalji esej

Pošalji svoj esej, motivacijsko pismo, personal statement, životopis, molbu ili prijavnicu i saznaj kakve su šanse da bude pozitivno ocijenjen – besplatno!
  • Ukoliko nemate ili ne znate točan datum molimo upišite datum po želji.
  • Npr. 1 stranica, 2.000 znakova s razmacima, 500 riječi ili slično.
  • Ova web stranica zaštićena je s reCAPTCHA te se primjenjuju Google pravila privatnosti i uvjeti pružanja usluge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
X
preloader