TOEFL

TOEFL®

Test of English as a Foreign Language

TOEFL® je međunarodno priznati standardizirani test engleskog jezika koji pokazuje razinu poznavanja i razumijevanja engleskog jezika osoba kojima engleski jezik nije materinji jezik. Testiraju se vještine čitanja, slušanja, govora i pisanja. Polaže se na računalu (TOEFL IBT Internet-Based Test), a polagati ga možete u testnim centrima 2-3 puta tjedno. Od travnja 2020. godine moguće je i Home edition online polaganje TOEFL testa od kuće. Pripremni programi se održavaju u našim učionicama ili uključivanjem u online nastavu putem Zoom aplikacije iz bilo koje lokacije.

Rezultati TOEFL® testa, kao i svih jezičnih testova, vrijede 2 godine od datuma polaganja.

Fakulteti u inozemstvu često koriste TOEFL® kako bi pomoću njega odredili sposobnost kandidata da se služe engleskim jezikom na akademskoj razini. TOEFL® ne možete pasti – možete ostvariti bolji ili slabiji rezultat, odnosno veći ili manji broj bodova. Fakulteti često postavljaju donji bodovni prag koji morate preći da bi vaša prijava bila razmatrana.

Bodovni prag na boljim fakultetima kreće se od 80 do čak 110 bodova od 120 mogućih na iBT (Internet-Based Test). TOEFL® se traži u preko 8.000 obrazovnih ustanova u više od 130 zemalja svijeta. Rezultate TOEFL® testa traže i institucije koje izdaju boravišne, studentske i radne dozvole.

TOEFL® test može vam koristiti ukoliko:

Planirate upisati studij u inozemstvu

Želite otići na studentsku ili učeničku razmjenu u inozemstvo

Tražite stipendiju

Trebate vizu

Trebate potvrdu o poznavanju engleskog jezika

Kako izgleda TOEFL® test?

Tijekom testa od kandidata se traži da kombiniraju vještine poznavanja engleskog jezika na slijedeći način:

Čitaju i pišu odgovore na pitanja

Čitaju, slušaju i izgovaraju odgovore na pitanja

Slušaju i izgovaraju odgovore na pitanja

Čitaju, slušaju i pišu odgovore na pitanja

TOEFL® se sastoji od četiri cjeline koje se polažu ovim redosljedom:

Cjelina Vremensko ograničenje Broj pitanja Zadatak
Reading (čitanje) 54 – 72 minuta 30 – 40 Pročitati tekstove i odgovoriti na pitanja
Listening (slušanje) 41 – 57 minuta 28 – 39 Poslušati predavanja, rasprave i razgovore, zatim odgovoriti na pitanja
PAUZA 10 min
Speaking (usmeni dio) 17 minuta 4 Dvije su vrste zadataka: izraziti mišljenje na općepoznatu temu i govoriti na temelju pročitanih i odslušanih tema
Writing (pisanje eseja) 50 minuta 2 Jedan esej piše se kao odgovor na pročitanu i odslušanu temu, a drugime se daje vlastito mišljenje na zadanu temu

Svaki dio TOEFL® testa engleskog jezika nosi 30 bodova, pa je na testu ukupno moguće ostvariti 120 bodova. Test traje 3 sata s jednom stankom od 10 minuta, a polaže se na računalu.

Od 26.7.2023. polagat će se kraća verzija TOEFL testa koji će biti skraćen na manje od 2 sata te će kandidati odmah nakon što završe test vidjeti točan datum kad će dobiti svoje rezultate. Struktura novog skraćenog TOEFL testa:

CjelinaVremensko ograničenjeBroj pitanjaZadatak
Reading (čitanje)35 minuta20Pročitati tekstove i odgovoriti na pitanja
Listening (slušanje)36 minuta28Poslušati predavanja, rasprave i razgovore, zatim odgovoriti na pitanja
PAUZA 10 min
Speaking (usmeni dio)16 minuta4Dvije su vrste zadataka: izraziti mišljenje na općepoznatu temu i govoriti na temelju pročitanih i odslušanih tema
Writing (pisanje eseja)29 minuta2Jedan esej piše se kao odgovor na pročitanu i odslušanu temu, a drugime se daje vlastito mišljenje na zadanu temu
1Koja je cijena polaganja TOEFL testa?

TOEFL® test možete polagati u testnim centrima ili kod kuće. Za prijavu za TOEFL® test engleskog jezika je potrebno otvoriti korisnički račun na stranici Educational Testing Service. Čim se registrirate, postupak je vrlo jednostavan – odaberete zemlju polaganja, grad (u Hrvatskoj su to Zagreb ili Split), zatim testni centar i na kraju od ponuđenih izaberete željeni datum polaganja. Vodite računa o datumu prijave jer cijena polaganja ovisi o tome te iznosi 260 USD za prijave do 7 dana prije polaganja ili 300 USD za prijave do 3 dana prije polaganja ispita. Plaćanje se vrši karticom.

TOEFL® test engleskog jezika možete polagati više puta, no radi visoke cijene polaganja se više isplati kvalitetno pripremiti i postići dobar rezultat odmah iz prvog pokušaja.

2Trebaju li Vam pripreme za TOEFL test?

Za polaganje TOEFL® testa engleskog jezika potrebno je dobro poznavanje engleskog jezika, no za visok rezultat se potrebno kvalitetno pripremiti. Putem Interneta je dostupno mnoštvo materijala za pripremu – neki su besplatni, a neke treba platiti. Imajte na umu da je za dva najteža područja pisanje i govor potrebna individualna evaluacija, a to u besplatnim online testovima ne postoji.

Osim poznavanja i razumijevanja engleskog jezika, potrebno je pobliže se upoznati s tehnikama polaganja koje vam mogu pomoći da ostvarite veliki broj bodova. Najpraktičniji način je provjeriti svoje znanje na probnom testu i pripremati se na temelju konkretnih rezultata, odnosno raditi na onim dijelovima u kojima ste postigli slabije rezultate. Ukoliko planirate upisati pripremni tečaj, prethodno se raspitajte o predavačima, njihovim prethodnim rezultatima i iskustvu s TOEFL® testom engleskog jezika jer nije svaki profesor engleskog jezika nužno stručno osposobljen za kvalitetnu pripremu za TOEFL® test engleskog jezika, te neće vas svaki profesor dovesti do ciljanog rezultata.

3Kako do rezultata bez ponavljanja ispita?

O našoj dokazanoj ZZ metodi najbolje govore rezultati naših polaznika. 97% naših polaznika ostvarilo je 100 ili više bodova na TOEFL® testu. Pripreme se održavaju individualno ili u malim grupama od 4-6 polaznika. Nastavu održavamo u našim učionicama i putem online sustava. Svi koji nisu u Zagrebu ili se jednostavno više vole pripremati u udobnosti svog doma imaju mogućnost uključiti se u nastavu putem video veze. Na taj način su naše usluge dostupne ne samo u cijeloj Hrvatskoj već i bilo gdje u svijetu. Potrebno je samo imati računalo i pristup internetu.

Cjenik priprema za TOEFL® test

Individualni TOEFL® pripremni program (28 sati) = 1.190,00 € Kupi online i uštedi!

Ukoliko ne možete pratiti fiksni raspored grupe, imate nepredvidiv raspored ili želite da je svaka minuta nastave i pripremnog programa skrojena posebno prema Vašim potrebama, savjetujemo da izaberete individualne pripreme. Satnica i tempo rada individualnih priprema u potpunosti se prilagođava Vama i ciljanom rezultatu.

Individualni TOEFL® pripremni program uključuje:

 • neograničen broj probnih testova tijekom trajanja priprema (u učionici ili online)
 • 28 sati individualne nastave (uživo u učionici ili uživo online)
 • 4 sata individualnih konzultacija tijekom trajanja priprema (uživo u učionici ili uživo online)
 • sve materijale za pripremu i domaće zadaće pripremljene sukladno rezultatima probnih testova
 • pisanu garanciju rezultata
Individualni TOEFL® modul: reading, listening, speaking ili writing (7 sati) = 310,00 € Kupi

Individualni TOEFL® modul uključuje:

 • 7 sati individualne nastave (uživo u učionici ili uživo online)
 • materijale za pripremu i domaće zadaće
Individualni TOEFL® sat = 49,00 € Kupi
 • 1 sat individualne nastave (uživo u učionici ili uživo online)
 • materijale za pripremu
Vođena samostalna priprema za TOEFL® = 299,00 € Kupi

U slučaju da se niste u mogućnosti uključiti u individualnu nastavu, možemo Vam ponuditi vođenu samostalnu pripremu gdje kombiniramo individualni pristup i samostalni rad. Samostalna priprema je odličan odabir za sve koji se žele sami pripremati za test, ali očekuju da će im biti potrebna stručna pomoć profesora i materijali koji su skrojeni upravo za njih. Profesori za svakog pojedinačno odabiru najbolje materijale koji su skrojeni da pomognu upravo u onim područjima u kojima vam je rezultat bio najslabiji na probnom testu. Ovakav tip priprema podrazumijeva da vi učite sami uz materijale i konzultacije koje osigurava Zona znanja. Pripreme se održavaju u našim učionicama i/ili online.

Vođena samostalna priprema za TOEFL® uključuje:

 • 1 probni test
 • plan priprema skrojen prema rezultatima testa u trajanju od 60 sati
 • pripremni materijali sukladno planu priprema
 • 4 sata individualnih konzultacija s našim profesorima (prema odabiru polaznika: u našoj školi ili online)
TOEFL® Drills = 199,00 € Kupi

TOEFL® Drills je odličan odabir za one koji imaju potrebno znanje engleskog jezika, ali trebaju specifičnu pripremu za polaganje TOEFL® ispita. Odvija se na našoj online.zona-znanja.hr platformi i idealan je način pripreme za one koji žele top rezultate.

TOEFL® Drills uključuje ukupno 50 sati pripreme:

 • 6 probnih testova
 • 55 sekcijskih testova
 • 1,000+ ispitnih pitanja
 • strateške video-upute za poboljšanje rezultata
 • “popravne” testove – ciljane testove sa zadacima koji su generirani na temelju netočno riješenih zadataka

Speaking (usmeni dio) i Writing (pisanje eseja) u TOEFL® Drills paketu ocjenjujemo uz nadoplatu od 15 EUR po testu.

TOEFL® probni test = 69,00 € Kupi

TOEFL® probni test odvija se u učionici ili online, a predstavlja simulaciju stvarnog TOEFL® testa u formatu i sadržaju. Uz rezultate cjelokupnog testa i po pojedinačnim sekacijama (speaking, writing, listening i reading), svaki kandidat dobije i stručnu procjenu potrebnog broja sati učenja da bi dostigao ciljani rezultat.

X
preloader