SAT

SAT

Scholastic Aptitude Test

SAT test je najrašireniji standardizirani test koji se koristi kao prijamni ispit za upis na dodiplomske studije sveučilišta u Americi i ostalih boljih sveučilišta u svijetu. Polažu ga i strani studenti i domaći, američki studenti.

SAT test se polaže samo 6 puta godišnje. Pripremni programi se održavaju našim učionicama ili uključivanjem u online nastavu iz bilo koje lokacije.

Rezultati SAT testova nemaju rok trajanja. SAT testove možete polagati više puta, ali pazite na broj izlazaka na ispit jer su svi pokušaji vidljivi prijamnim odborima. Zato se za upis na bolja sveučilišta gdje je jaka konkurencija ne preporuča pisati SAT više od jednom, eventualno dva puta.

Rezultati SAT testova će vam trebati ukoliko želite upisati dodiplomski studij u inozemstvu, najčešće u Americi, a ukoliko ste srednju školu pohađali u SAD, priznaju se i umjesto Državne mature u Hrvatskoj. Ukoliko želite studirati u Europi, a nemate izvrsne ocjene – izvrstan rezultat na SAT testu će vam nadoknaditi akademski dio bodova.

Kako izgleda SAT test?

SAT procjenjuje mogućnost kritičnog razmišljanja i vještine rješavanja problema u tri područja: čitanje, pisanje i matematika, a sastoji se od 10 cjelina.

Cjelina Vremensko ograničenje Broj pitanja Zadatak
Reading (čitanje) 65 minuta 52 Pročitati tekstove i odgovoriti na pitanja vezana pročitane tekstove i grafičke prikaze.
Writing and language (pisanje i jezik) 35 minuta 44 Pitanja na zaokruživanje vezana uz uočavanje i ispravljanje gramatičkih grešaka i pravilnog korištenja jezika.
Mathematics (matematika) 80 minuta 58 Pitanja i zadaci vezani uz algebru, rješavanje problema, analizu podataka, geometriju i trigonometriju.

Polaganje SAT Reasoning testa traje 3 sata, a test sadrži dva tipa pitanja:

 

pitanja na zaokruživanje

 

pitanja otvorenog tipa (samo matematički dio)

1Kako se boduje SAT test?

Na SAT Reasoning testu ukupno možete ostvariti najmanje 400, a najviše 1.600 bodova. Najmanje 200, a najviše 800 bodova možete dobiti za Reading + Writing and Language i od 200 do 800 bodova za Mathematics. Za uspješan upis na bolja sveučilišta potrebno je ostvariti iznad 700 bodova po području. Esej se boduje posebno te na njemu možete ostvariti najmanje 2, a najviše 8 bodova.

Način bodovanja:

 • za svaki točan odgovor dobivate 1 bod
 • za svako neodgovoreno pitanje ili zadatak dobivate 0 bodova – nema negativnih bodova 🙂
 • ukupan broj bodova čini takozvani Raw Score koji se preračunava u bodove na skali od 200-800 bodova

Ukoliko možete eliminirati jedan ili više ponuđenih odgovora, povećavate izglede za odabirom točnog odgovora. Ukoliko ne možete eliminirati niti jedan od ponuđenih odgovora, krenite dalje. Ako vam ostane vremena na kraju sekcije se možete vratiti na propušteno pitanje ili zadatak.

2Koja je cijena polaganja SAT testa?

Cijena polaganja SAT Reasoning ispita iznosi 46 USD, a ukoliko pišete i esej cijena je 60 USD. Na to se još obračunava i takozvani “Processing Fee” u iznosu od 40 USD tako da ukupna cijena SAT Reasoning ispita s esejem iznosi 100 USD. Cijena polaganja SAT Subject jezičnih ispita sa slušanjem iznosi 26 USD plus 21 USD po testu ili 26 USD za svaki jezični test sa slušanjem. Na SAT Subject testove se također obračunava 40 USD “Peocessing Fee” pa ćete za polaganje primjerice 3 SAT Subject testa (bez jezika sa slušanjem) platiti ukupno 129 USD.

Za polaganje SAT testa se možete prijaviti putem interneta na stranici sat.collegeboard.org gdje su dostupne detaljnije informacije o testnim centrima i rokovima ili putem prijavnice koju možete dobiti u centrima ovlaštenima za administriranje SAT testova. SAT se polaže u ovlaštenim ispitnim centrima u Hrvatskoj i polaže se na papiru (Paper based).

U jednom testnom roku možete polagati ili 1 SAT Reasoning ili najviše 3 SAT Subject testa. Prije konačnog odabira Subject testova obavezno provjerite koje Subject testove je moguće polagati u kojim testnim rokovima. Prilikom prijave posebno vodite računa o tome da rokovi prijave za SAT nisu jednaki za polaganje testa u Americi (US dates) i za polaganje testa u ostalim zemljama (International dates). Naime, za polaganje u ostalim zemljama rok prijave je otprilike 2 tjedna kraći pa pazite da se prijavite na vrijeme kako ne bi plaćali zakasninu koja iznosi dodatnih 41 USD na redovnu cijenu prijave polaganja testa.

3Trebaju li vam pripreme za SAT?

Za polaganje SAT testa potrebno je prije svega dobro poznavanje engleskog jezika, a zatim i područja koje polažete, ovisno o testu za koji ste se odlučili. Za visok rezultat se potrebno temeljito i kvalitetno pripremiti pa se tako američki srednjoškolci za polaganje SAT testova najčešće pripremaju tijekom godine dana. Putem Interneta je dostupno mnoštvo materijala za pripremu – neki su besplatni, a neke treba platiti.

Osim poznavanja i razumijevanja engleskog jezika i područja koje polažete, potrebno je pobliže se upoznati s tehnikama polaganja koje vam mogu pomoći da ostvarite veliki broj bodova. Najpraktičniji način je provjeriti svoje znanje na probnom testu i pripremati se na temelju konkretnih rezultata, odnosno raditi na onim dijelovima u kojima ste postigli slabije rezultate. Ukoliko planirate upisati pripremni tečaj, prethodno se raspitajte o predavačima, njihovim prethodnim rezultatima i iskustvu s SAT testovima.

4Kako do rezultata bez ponavljanja ispita?

O našim predavačima najbolje govore rezultati naših polaznika. Pripreme se održavaju individualno ili u malim grupama od 4-6 polaznika. Nastavu održavamo u našim učionicama i putem online sustava. Svi koji nisu u Zagrebu ili se jednostavno više vole pripremati u udobnosti svog doma imaju mogućnost uključiti se u nastavu putem video veze. Na taj način su naše usluge dostupne ne samo u cijeloj Hrvatskoj već i bilo gdje u svijetu. Potrebno je samo imati računalo i pristup internetu.

Cjenik priprema za SAT test

Individualni SAT pripremni program (38 sati) = 1.599,00 € (12.048,00 kn) Kupi online i uštedi!

Ukoliko ne možete pratiti fiksni raspored grupe, imate nepredvidiv raspored ili želite da je svaka minuta nastave i pripremnog programa skrojena posebno prema Vašim potrebama, savjetujemo da izaberete individualne pripreme. Satnica i tempo rada individualnih priprema u potpunosti se prilagođava Vama i ciljanom rezultatu.

Individualni SAT pripremni program uključuje:

 • neograničen broj probnih testova tijekom trajanja priprema (u učionici ili online)
 • 38 sati individualne nastave (uživo u učionici ili uživo online)
 • 4 sata individualnih konzultacija tijekom trajanja priprema (uživo u učionici ili uživo online)
 • sve materijale za pripremu i domaće zadaće pripremljene sukladno rezultatima probnih testova
 • pisanu garanciju rezultata
Individualni SAT modul: reading, writing and language ili math (9 sati) = 399,00 € (3.006,00 kn) Kupi

Individualni SAT modul uključuje:

 • 9 sati individualne nastave (uživo u učionici ili uživo online)
 • materijale za pripremu i domaće zadaće
Individualni SAT sat = 49,00 € (369,00 kn) Kupi
 • 1 sat individualne nastave (uživo u učionici ili uživo online)
 • materijale za pripremu
Vođena samostalna priprema za SAT = 399,00 € (3.006,00 kn) Kupi

U slučaju da se niste u mogućnosti uključiti u individualnu nastavu, možemo Vam ponuditi vođenu samostalnu pripremu gdje kombiniramo individualni pristup i samostalni rad. Samostalna priprema je odličan odabir za sve koji se žele sami pripremati za test, ali očekuju da će im biti potrebna stručna pomoć profesora i materijali koji su skrojeni upravo za njih. Profesori za svakog pojedinačno odabiru najbolje materijale koji su skrojeni da pomognu upravo u onim područjima u kojima vam je rezultat bio najslabiji na probnom testu. Ovakav tip priprema podrazumijeva da vi učite sami uz materijale i konzultacije koje osigurava Zona znanja. Pripreme se održavaju u našim učionicama i/ili online.

Vođena samostalna priprema za SAT uključuje:

 • 2 probna testa (prije i nakon priprema)
 • 4 sata individualnih konzultacija tijekom mjesec dana
 • pripremne materijale za 60 sati samostalnog rada pripremljene sukladno rezultatu na ulaznom probnom testu
 • pisanu garanciju rezultata
SAT Drills = 299,00 € (2.253,00 kn) Kupi

SAT Drills je odličan odabir za one koji imaju potrebno znanje engleskog jezika, ali trebaju specifičnu pripremu za polaganje SAT ispita. Odvija se na našoj online.zona-znanja.hr platformi i idealan je način pripreme za one koji žele top rezultate.

SAT Drills uključuje ukupno 65 sati pripreme:

 • 5 probnih testova
 • 12 sekcijskih testova
 • 80+ tematskih testova
 • 2,500+ ispitnih pitanja
 • strateške video-upute za poboljšanje rezultata
 • “popravne” testove – ciljane testove sa zadacima koji su generirani na temelju netočno riješenih zadataka
SAT probni test = 69,00 € (520,00 kn) Kupi

SAT probni test odvija se u učionici ili online, a predstavlja simulaciju stvarnog SAT testa u formatu i sadržaju. Uz rezultate cjelokupnog testa i po pojedinačnim sekacijama (reading, writing and language i math), svaki kandidat dobije i stručnu procjenu potrebnog broja sati učenja da bi dostigao ciljani rezultat.

X
preloader