SAT

SAT

Scholastic Aptitude Test

SAT test je najrašireniji standardizirani test koji se koristi kao prijamni ispit za upis na dodiplomske studije sveučilišta u Americi i ostalih boljih sveučilišta u svijetu. Polažu ga i strani studenti i domaći, američki studenti. Postoje dvije vrste SAT testova. Jedan je SAT Reasoning koji procjenjuje mogućnost kritičnog razmišljanja i vještine rješavanja problema. Drugi je SAT Subject koji procjenjuje poznavanje određenog područja ili stranog jezika.

SAT test se polaže 6 puta godišnje; predposljednje subote u ožujku te svake prve subote u svibnju, lipnju, listopadu, studenom i prosincu. Novi termin za international students je posljednja subota u kolovozu radi čega je planirano izbacivanje ispitnog roka u studenom s kalendara za international students. Pripremni programi se održavaju u Zagrebu ili uključivanjem u online nastavu iz bilo koje lokacije.

Rezultati SAT testova nemaju rok trajanja. SAT testove možete polagati više puta te koristiti tzv. “superscore”, odnosno kombinirati najbolje postignute rezultate više testova.

Rezultati SAT testova će vam trebati ukoliko želite upisati dodiplomski studij u inozemstvu, najčešće u Americi, a ukoliko ste srednju školu pohađali u SAD, priznaju se i umjesto Državne mature u Hrvatskoj.

Kako izgleda SAT test?

SAT Reasoning procjenjuje mogućnost kritičnog razmišljanja i vještine rješavanja problema u tri područja: čitanje, pisanje i matematika, a sastoji se od 10 cjelina.

Cjelina Vremensko ograničenje Broj pitanja Zadatak
Reading (čitanje) 65 minuta 52 Pročitati tekstove i odgovoriti na pitanja vezana pročitane tekstove i grafičke prikaze.
Writing and language (pisanje i jezik) 35 minuta 44 Pitanja na zaokruživanje vezana uz uočavanje i ispravljanje gramatičkih grešaka i pravilnog korištenja jezika.
Mathematics (matematika) 80 minuta 58 Pitanja i zadaci vezani uz algebru, rješavanje problema, analizu podataka, geometriju i trigonometriju.

Uz navedene 3 cjeline kandidati mogu pisati i esej koji nije obavezan, a dozvoljeno vrijeme je 50 minuta. Svim kandidatima koji pretendiraju na bolja sveučilišta preporučamo pisanje eseja.

Polaganje SAT Reasoning testa traje 3 sata i dodatnih 50 minuta za pisanje eseja, a test sadrži tri tipa pitanja:

pitanja na zaokruživanje

pitanja otvorenog tipa (samo matematički dio)

teme za pisanje eseja

Rezultate SAT Reasoning testa je najčešće obavezno dostaviti, a dobri rezultati SAT Subject testova mogu vam dati značajnu prednost pri upisu ukoliko ih dostavite željenom fakultetu.

SAT Subject je test iz jednog predmeta kojeg odabere kandidat. Fakulteti u inozemstvu kao uvjet za upis traže uspješno polaganje SAT Reasoninga, a najčešće i polaganje jednog ili više SAT Subject testova koji se mogu polagati iz sljedećih područja:

Književnost

Američka povijest

Povijest svijeta

Matematika razine 1

Matematika razine 2

Biologija – ekologija

Molekularna biologija

Kemija

Fizika

Francuski (sa slušanjem ili bez)

Njemački (sa slušanjem ili bez)

Španjolski (sa slušanjem ili bez)

Moderni hebrejski

Talijanski

Latinski

Kineski sa slušanjem

Japanski sa slušanjem

Korejski sa slušanjem

1Kako se boduje SAT test?

Na SAT Reasoning testu ukupno možete ostvariti najmanje 400, a najviše 1.600 bodova. Najmanje 200, a najviše 800 bodova možete dobiti za Reading + Writing and Language i od 200 do 800 bodova za Mathematics. Za uspješan upis na bolja sveučilišta potrebno je ostvariti iznad 700 bodova po području. Esej se boduje posebno te na njemu možete ostvariti najmanje 2, a najviše 8 bodova.

Način bodovanja:

  • za svaki točan odgovor dobivate 1 bod
  • za svako neodgovoreno pitanje ili zadatak dobivate 0 bodova – nema negativnih bodova 🙂
  • ukupan broj bodova čini takozvani Raw Score koji se preračunava u bodove na skali od 200-800 bodova

Ukoliko možete eliminirati jedan ili više ponuđenih odgovora, povećavate izglede za odabirom točnog odgovora. Ukoliko ne možete eliminirati niti jedan od ponuđenih odgovora, krenite dalje. Ako vam ostane vremena na kraju sekcije se možete vratiti na propušteno pitanje ili zadatak.

2Koja je cijena polaganja SAT testa?

Cijena polaganja SAT Reasoning ispita iznosi 46 USD, a ukoliko pišete i esej cijena je 60 USD. Na to se još obračunava i takozvani “Processing Fee” u iznosu od 40 USD tako da ukupna cijena SAT Reasoning ispita s esejem iznosi 100 USD. Cijena polaganja SAT Subject jezičnih ispita sa slušanjem iznosi 26 USD plus 21 USD po testu ili 26 USD za svaki jezični test sa slušanjem. Na SAT Subject testove se također obračunava 40 USD “Peocessing Fee” pa ćete za polaganje primjerice 3 SAT Subject testa (bez jezika sa slušanjem) platiti ukupno 129 USD.

Za polaganje SAT testa se možete prijaviti putem interneta na stranici sat.collegeboard.org gdje su dostupne detaljnije informacije o testnim centrima i rokovima ili putem prijavnice koju možete dobiti u centrima ovlaštenima za administriranje SAT testova. SAT se polaže u ovlaštenim ispitnim centrima u Hrvatskoj i polaže se na papiru (Paper based).

U jednom testnom roku možete polagati ili 1 SAT Reasoning ili najviše 3 SAT Subject testa. Prije konačnog odabira Subject testova obavezno provjerite koje Subject testove je moguće polagati u kojim testnim rokovima. Prilikom prijave posebno vodite računa o tome da rokovi prijave za SAT nisu jednaki za polaganje testa u Americi (US dates) i za polaganje testa u ostalim zemljama (International dates). Naime, za polaganje u ostalim zemljama rok prijave je otprilike 2 tjedna kraći pa pazite da se prijavite na vrijeme kako ne bi plaćali zakasninu koja iznosi dodatnih 41 USD na redovnu cijenu prijave polaganja testa.

3Trebaju li vam pripreme za SAT?

Za polaganje SAT testa potrebno je prije svega dobro poznavanje engleskog jezika, a zatim i područja koje polažete, ovisno o testu za koji ste se odlučili. Za visok rezultat se potrebno temeljito i kvalitetno pripremiti pa se tako američki srednjoškolci za polaganje SAT testova najčešće pripremaju tijekom godine dana. Putem Interneta je dostupno mnoštvo materijala za pripremu – neki su besplatni, a neke treba platiti.

Osim poznavanja i razumijevanja engleskog jezika i područja koje polažete, potrebno je pobliže se upoznati s tehnikama polaganja koje vam mogu pomoći da ostvarite veliki broj bodova. Najpraktičniji način je provjeriti svoje znanje na probnom testu i pripremati se na temelju konkretnih rezultata, odnosno raditi na onim dijelovima u kojima ste postigli slabije rezultate. Ukoliko planirate upisati pripremni tečaj, prethodno se raspitajte o predavačima, njihovim prethodnim rezultatima i iskustvu s SAT testovima.

4Kako do rezultata bez ponavljanja ispita?

O našim predavačima najbolje govore rezultati naših polaznika. Pripreme se održavaju individualno ili u malim grupama od 4-6 polaznika. Nastavu održavamo u našim učionicama i putem online sustava. Svi koji nisu u Zagrebu ili se jednostavno više vole pripremati u udobnosti svog doma imaju mogućnost uključiti se u nastavu putem video veze. Na taj način su naše usluge dostupne ne samo u cijeloj Hrvatskoj već i bilo gdje u svijetu. Potrebno je samo imati računalo i pristup internetu.

Cjenik priprema za SAT test

VRSTA PRIPREMA Probni testovi Nastava Individualne konzultacije Pripremni materijali Garancija Cijena Detalji i prijava
GRUPNE – ekspresne 2 48 4 + + 390,00  (PDV uključen) Kupi
GRUPNE – redovne 2 60 4 + + 487,50  (PDV uključen) Kupi
GRUPNE – intenzivne 2 72 4 + + 552,50  (PDV uključen) Kupi
INDIVIDUALNE 38 4 + + 1.267,50  (PDV uključen) Kupi
SAMOSTALNE 2 46* 4 + + 325,00  (PDV uključen) Kupi

* Vođena samostalna priprema

Individualni SAT sat = 1 sat / Kupi

Individualni SAT modul = 9 sati / Kupi

Individualni SAT tečaj = 38 sati / Kupi

Moduli: Critical Reading, Writing i Mathematics

Grupe: 4-6 polaznika

SAT probni test (uključeno u pripreme) / Kupi

SAT Subjects probni test (uključeno u pripreme) / Kupi

SAT Subjects individualni pripremni tečaj (sve isto kao individualne SAT pripreme) / Kupi

X
-5% popusta na gotovinsko plaćanje!
preloader