Prijave za upis i stipendije

Prikupljanje dokumentacije i prijave na fakultete i stipendije

Završni korak na putu prijave za upis na fakultet je prikupljanje dokumentacije kao što su prijepisi ocjena, financijski dokumenti, svjedodžbe, potvrde, nagrade itd. Sva dokumentacija treba biti ili izvorno napisana na, najčešće, engleskom jeziku ili prevedena i ovjerena od strane ovlaštenog sudskog tumača. Posljednji korak je učitavanje svih dokumenata i eseja u prijavnicu koja je najčešće u elektronskom obliku na Vašem korisničkom računu kojeg je potrebno kreirati, upisivanje traženih podataka i slanje prijave. Rezultati testova ponekad se također trebaju učitati ili je potrebno administratorskim organizacijama proslijediti zahtjev za izravno slanje rezultata željenim fakultetima.

Potrebni materijali za upis

Prijava za upis se razlikuje od fakulteta do fakulteta u određenim pojedinostima, a u pravilu obuhvaća:

 

formular za prijavu (eng. application form)

 

ovjerene kopije svjedodžbi

 

ovjerene prijevode svjedodžbi na Engleski jezik

 

eseje i pismo motivacije (eng. motivation letter/statement of purpose)

 

rezultate standardiziranih testova kojima se dokazuje razina poznavanja Engleskog jezika

 

rezultate standardiziranih testova kojima se dokazuje razina znanja u određenom području (npr. poslovanje i management) ili općenito (npr. sposobnost kritičkog razmišljanja, verbalnog izražavanja i sl.)

 

životopis

 

pisma preporuke

 

najčešće TOEFL (za SAD) ili IELTS (za Europu, Kanadu, Australiju)

 

najčešće SAT ili ACT za dodiplomske studije te GRE ili GMAT za diplomske i poslijediplomske studije

 

troškove procesuiranja prijave – ovisno o fakultetu variraju u rasponu od 0 do 100 USD/EUR (postoje opcije oslobođenja od ovih troškova)

 

informacije o vašim prihodima ili prihodima roditelja zajedno s prijavom za financijsku pomoć (eng. financial aid) ukoliko niste u mogućnosti sami financirati studij

Ispunjavanje prijavnica

Formular za prijavu

Formular za prijavu je neizostavan u prijavi za svaki fakultet jer u njega upisujete svoje ime, prezime, adresu i ostale relevantne osobne podatke – premda se taj korak čini posve jednostavnim izuzetno je bitno da osobni podaci na svim dijelovima prijave budu jasni, točni i identični kao na osobnim dokumentima kako se ne bi dogodilo da vaša prijava zbog razlike u osobnim podacima bude zaprimljena kao dvije različite prijave. To bi vas eliminiralo iz prijemnog procesa budući da se nepotpune i dvostruke prijave ne razmatraju. Također, formulari za prijavu se razlikuju od fakulteta do fakulteta te se potrebno savjetovati ukoliko kod upisa u određeno polje formulara niste sigurni što se od vas točno traži.

Svjedodžbe

Ovjerene kopije svjedodžbi, zajedno sa ovjerenim prijevodima svjedodžbi, šalju se online putem.

Također, postoje i međunarodne agencije koje surađuju s fakultetima, a obavljaju posao procjene vaših ocjena i svjedodžbi te evaluaciju prilagođavaju obrazovnom sustavu zemlje i potrebama sveučilišta na koji se prijavljujete. To je ponekad potrebno zbog različitih obrazovnih sustava i sustava ocjenjivanja budući da kandidati dolaze iz cijelog svijeta. Ukoliko fakultet na koji se prijavljujete postavi takav zahtjev, ovjerene kopije svjedodžbi dostavit ćete nekoj od međunarodnih agencija čije evaluacije vaš budući fakultet traži. Originalne svjedodžbe se nikada ne šalju u prijavi jer ih nije moguće dobiti natrag.

Standardizirani testovi

Standardizirane testove polažete u ovlaštenim ispitnim centrima u Hrvatskoj, a u novije vrijeme i online od kuće. Rezultate možete slati sami ili možete prilikom prijave naznačiti kojim fakultetima se rezultati šalju pa će ih sustav automatski poslati. Rezultati obično stižu kroz 2 dana – 2 tjedna ovisno o testu. Svakako je bolje testove položiti na vrijeme i sami slati rezultate koje ste prethodno vidjeli i uvjerili se da je to ono što želite poslati. Budući da većina fakulteta postavlja donji bodovni prag za rezultate standardiziranih testova, na taj način ćete biti sigurni da zadovoljavate uvjete, odnosno ukoliko to nije slučaj test možete polagati ponovno. Kako bi si dočarali što standardizirani testovi predstavljaju u postupku prijave na fakultete u inozemstvu, pokušajte povući paralelu sa prijamnim ispitima u Hrvatskoj, odnosno aktualnom Državnom maturom.

Financijska pomoć

Ukoliko niste u mogućnosti sami financirati studij, naglašavamo da je potrebu za financijskom pomoći (eng. financial aid) potrebno naznačiti odmah u postupku prijave budući da se ona naknadno ne razmatra. U nedostatku te informacije, velik broj kandidata svake godine ostaje bez mogućnosti za financijskom pomoći koja im je potrebna. Potrebu za financijskom pomoći dokazujete vjerodostojnim informacijama o svojim financijama, pri čemu detalji ovise o zahtjevima pojedinih fakulteta.

Stipendije

Mogućnosti za dobivanje stipendija ovise o studijskom programu na koji se prijavljujete te o razini studija (dodiplomski, diplomski ili poslijediplomski). Doktorski studiji na velikom broju sveučilišta u inozemstvu su besplatni, no izazov je u tome da treba biti primljen, a kriteriji su jako visoki. Na dodiplomskoj razini 258 izvrsnih sveučilišta daje stipendije svima koji dokažu da ne mogu sami financirati studij pa se vrijedi potruditi biti primljen na neko od tih sveučilišta. Osim od fakulteta, stipendiju možete dobiti i od države, županije, grada, tvrtke, institucije i zaklade sveučilišta. Akademska (eng. merit-based) stipendija i need-based stipendija za studij može biti puna ili djelomična pa izvor za dobivanje stipendije može biti jedan ili kombinacija njih nekoliko.

Pune stipendije

Pune stipendije pokrivaju sve troškove studija i života te najčešće uključuju troškove:

  • školarine
  • smještaja
  • prehrane
  • knjiga, računala i nastavnih materijala
  • džeparac

Djelomične stipendije

Djelomične stipendije obično se koriste za pokrivanje troškova školarine. U slučaju da ste od fakulteta dobili oslobođenje od plaćanja školarine (eng. tuition waiver), djelomičnu stipendiju možete koristiti za pokrivanje troškova smještaja.

Za velik dio stipendija potrebno se prijaviti istovremeno uz slanje prijave te u samoj prijavi obavezno naznačiti potrebu za financijskom potporom.

Sportske stipendije

Sportske stipendije se dodjeljuju u punom ili djelomičnom iznosu, a ovise o sportskim rezultatima i aktivnosti sveučilišta u sportu kojim se bavite. Najviše sportskih stipendija je na raspolaganju za studij u SAD.

Naši zaposlenici i suradnici pomoći će vam u pronalasku najbolje stipendije za vas, a proći će s vama i kroz samu prijavu.

Prijava za usluge Zone znanja

Trebaš naše usluge? Prijavi se! Ukoliko se ne želiš prepustiti slučaju i trebaš garanciju rezultata, prijavi se za korištenje naših usluga. Angažman Osobnog mentora uključuje sve navedene usluge osim pripreme za standardizirane testove, a ovisno o potrebama, možeš odabrati i koristiti i pojedinačne usluge. Naši će djelatnici kontaktirat će te u roku od 24 radna sata i pomoći.
  • Ova web stranica zaštićena je s reCAPTCHA te se primjenjuju Google pravila privatnosti i uvjeti pružanja usluge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
X
preloader