Naš Ivan Šarić odlazi studirati na Yale!


ZZ: Možeš nam za početak reći nešto o sebi.

IŠ: Dolazim iz Makarske, bavim se veslanjem i odličan sam učenik. Veslanje i škola su mi prioriteti te nastojim biti što bolji u oboje.

ZZ: Kako si došao na ideju da želiš studirati u inozemstvu?

IŠ: Od malena sam na ideju o studiju na prestižnom američkom sveučilištu gledao s uzbuđenjem, no nisam previše razbijao glavu. Tek sam sa 17 godina (3. razred) počeo ozbiljno razmišljati o tome. Stupio sam u kontakt sa sveučilištima te se u jako kratkom vremenskom periodu odlučio za taj veliki iskorak. Veslanje je naravno pomoglo :)

ZZ: Na koji način si birao fakultete?

IŠ: Uži krug izbora su mi činili fakulteti koji pripadaju Ivy League, uz još par kvalitetnih sveučilišta kao što je Berkeley. U mom slučaju je također presudan faktor bilo veslanje, a na moju sreću sva sveučilišta koja su mi bila privlačna imaju izrazito kvalitetan veslački tim.

ZZ: Zašto si odabrao Zonu znanja za pomoć oko ispita?

IŠ: Odlučio sam se bolje pripremiti za TOEFL ispit, pa i nešto novca uložiti u to. Zona Znanja je bila jedina sigurna opcija za to s kojom sam bio upoznat te sam se odlučio iskoristiti vaše iskustvo.

ZZ: Kako su tekle pripreme, je li ti bilo naporno?

IŠ: Nisam nažalost imao vremena za duži pripremni period, u Zone znanja sam uz probni ispit proveo i malo sati s profesoricom. Većinu posla sam odradio doma, ali savjeti i upute profesorice su mi uvelike pomogli.

ZZ: Imaš li kakva očekivanja od fakulteta?

IŠ: Imam ih jedino od samog sebe. Yale sveučilište mi nudi sve, pa i više od toga, na meni je samo da dam sve od sebe i to iskoristim.

ZZ: Koji bi savjet dao svima koji razmišljaju o studiju u inozemstvu?

IŠ: Stvari se čine mnogo drugačije nego što jesu. Ako vas zanima studij u inozemstvu, savjetujem da se što više raspitate o tome, istražite, a ako možete i da osobno posjetite sveučilište.

Hvala Ivane i sretno! Vidimo se uskoro s nastavkom priče, drugi put s iskustvom studiranja na Yale University ;)