Želite studirati ili raditi u Europi? Morate položiti IELTS!


Želite studirati ili raditi u Europi? Morate položiti IELTS! A kako se spremiti za taj ispit? Je li teško? Je li nemoguće?

Ne brini, mi smo tu! Zona znanja je dugogodišnji GOLD PARTNER British Council-a za pripremu polaganja Cambridge standardiziranih testova, što dovoljno govori o kvaliteti naših usluga i profesora, što je prepoznao velik broj kandidata, koji su nakon priprema kod nas, uspješno položili testove sa željenim brojem bodova!

KRENIMO OD POČETKA. Što je IELTS?

IELTS ili punim imenom International English Language Testing System, je međunarodno priznati standardizirani test engleskog jezika. Kreiran je od strane Sveučilišta Cambridge, a pokazuje razinu poznavanja i razumijevanja engleskog jezika. Najčešće je tražen u Europi, Australiji, Novom Zelandu i Kanadi, a ukupno ga priznaje preko 6.000 obrazovnih ustanova u više od 135 zemalja.

O-ho-ho. Koliko potencijalnih zemalja na izbor za studij, zar ne? Ili rad! Odlično! Kada mogu polagati IELTS?

Čim spremiš ispit! Šalimo se! IELTS testiranje se održava 10 puta godišnje, jednom mjesečno, izuzev ljetnih mjeseci. IELTS u Hrvatskoj možete polagati u Splitu ili Zagrebu. No, obzirom da  rezultati IELTS testa vrijede 2 godine, treba pažljivo tempirati datum polaganja.

Kako se prijavljujem i gdje polažem IELTS test?

IELTS test engleskog se polaže u prostorima British Council-a u Zagrebu i to u dva dijela. Jedan dio koji se odnosi na čitanje (Reading), slušanje (Listening) i pisanje eseja (Writing) se polaže na papiru (Paper based). Sva tri dijela se polažu za redom, bez pauze. Usmeni dio (Speaking) se polaže u roku od 7 dana prije ili 7 dana nakon polaganja ostalih dijelova i to uživo s ovlaštenim ispitivačem. Polaganje se održava jednom mjesečno prema unaprijed utvrđenom rasporedu, a rezultati se dobivaju 2 tjedna nakon polaganja.

Sad kad znaš gdje i kako, važno je upozoriti i na malu razliku. Postoje dvije verzije IELTS testa. Academic i General. Razlika? Svrha odlaska u inozemstvo. Ukratko, za studij ti treba Academic, a za rad General.

IELTS Academic koji se koristi kao dokaz o znanju engleskog jezika pri upisu na fakultete u inozemstvu. IELTS General koji se koristi kao dokaz o znanju engleskog jezika za potrebe boravka i/ili rada u inozemstvu, odnosno dobivanja vize.

Ispit se priznaje i u Hrvatskoj!
U Hrvatskoj se koristi i pri imenovanju za sudske tumače iz engleskog jezika.

Trebaju li mi uopće pripreme za ispit, ako dobro znam engleski?

Za polaganje IELTS testa engleskog jezika potrebno je dobro poznavanje engleskog jezika, no za visok rezultat se potrebno kvalitetno pripremiti. Izvornim govornicima administracija dodjeljuje ocjenu 6 od ukupno 9, a ukoliko žele viši rezultat – i oni trebaju polagati IELTS test engleskog jezika. Dakle, čak i ako miliš da si odličan u engleskom jeziku, neka vrsta priprema je potrebna! Osim poznavanja i razumijevanja engleskog jezika, potrebno je pobliže se upoznati s tehnikama polaganja koje vam mogu pomoći da ostvarite velik broj bodova. Najpraktičniji način je provjeriti svoje znanje na probnom testu i pripremati se na temelju konkretnih rezultata, odnosno raditi na onim dijelovima u kojima ste postigli slabije rezultate. Ukoliko planirate upisati pripremni tečaj, prethodno se raspitajte o predavačima, njihovim prethodnim rezultatima i iskustvu s IELTS testom engleskog jezika jer nije svaki profesor engleskog jezika nužno stručno osposobljen za kvalitetnu pripremu za IELTS test engleskog jezika.

Sada znaš sve! Trebaš samo početi s pripremama! Zona znanja nudi individualne i grupne tečajeve uz – pazi sad – garanciju rezultata!

A što ako ne živim u Zagrebu? Kako ću se onda pripremati u Zoni znanja?

I na to smo mislili! Nastavu održavamo i putem online sustava. Svi koji nisu u Zagrebu ili se jednostavno više vole pripremati u udobnosti svog doma imaju mogućnost uključiti se u nastavu putem video veze. Na taj način su naše usluge dostupne ne samo u cijeloj Hrvatskoj već i bilo gdje u svijetu. Potrebno je samo imati računalo i pristup internetu.

Zvuči dobro? Svakako!

Prijavi se već danas i napiši kod nas svoj probni ispit! Zajedno ćemo se spremati, a već sutra – samo nebo je granica!