Kako besplatno studirati u Europi


Kako besplatno studirati u Europi? Školarine za studij u Europi besplatne su za sve EU građane. U prvom djelu priče predstavili smo vam studij u Danskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Austriji, Finskoj, Švedskoj, Francuskoj, i Norveškoj. Ovdje je link, ako ima onih koji još nisu pročitali.

Češka, Slovačka, Poljska i Škotska također imaju besplatne školarine, a Malta i Cipar, nude potpuno besplatan dodiplomski studij, dok ćete za diplomski ipak morati platiti školarinu.

Zašto studirati u Europi?

Za početak zbog toga što će vam internacionalno studentsko iskustvo donjeti mnogo toga što studirajući kod kuće ne možete iskusiti. Studiji su drugačije uređeni i naglasak je više na praktičnom iskustvu u području koje ste izabrali. Osim toga poznanstva i prijateljstva koja ostvarite sigurno će vam značiti u vašoj budućoj karijeri. Uostalom, javna je tajna da se na diplome inozemnih sveučilišta gleda kao na prednost kod zapošljavanja. Uz sve to – i besplatno je! Dakle, nema razloga da se ne odlučite na studij u primjerice – Škotskoj!

27_7_1

Škotska je vrlo zanimljiva i na neki način egzotična zemlja. Izgled škotskih sveučilišta podsjeća na magične dvorce iz prošlih vremena. Sve je zeleno, a priroda je prekrasna. Uza sve to, Škotska vlada će platiti vašu školarinu. Školarina iznosi £1.820 i plaća je SAAS (Student Award Agency Scotland). Jedini trošakovi koje imate su – životni troškovi. Procjenjuje se da oni iznose između £7.500 – £10.000, no, zato postoje stipendije.

Neka od najpoznatijih sveučilišta su University of Edinburgh, University of St. Andrews, University of Glasgow, i Aberdeen. Ono što ih čini uglednim svjetskim sveučilištima činjenica je da su osnovani između 1400.-1500. godine, a poznatija su pod imenom “Antička sveučilišta. Tko ne bi poželio studirati na jednom od tih prestižnih sveučilišta?

Nadalje, u zemlji pereca i piva, također je moguće besplatno studirati. Češka je jedna od zemalja koja besplatan studij nudi onim uspješnima, odnosno, potrebno je ostvariti 60 ETS bodova i školarina je besplatna. Prag je svakako poznat po prestižnim sveučilištima, ali i po tome da život tamo nije jako skup, pogotovo kad se usporedi sa životom u ostalim europskim metropolama.

Palace Karolinum medivel education complex, old European international university of Protector Emperor Charles IV in Prague Czech Republic

Slovačka, osim što nudi besplatne školarine, ima i jedan uvjet. Tamo lijeni studenti ne prolaze dobro, pa ćete ako ne završite studij u redovnom ciklusu platiti kaznu između 10 i 100 eura. Nije baš neka kazna? I nije. Svakako nije razlog da svoj studentski dom ne smjestite u Njitru ili Bratislavu.

Poljska ima preko 500 sveučilišta između kojih možete birati. Najprestižnija sveučilišta nalaze se u Varšavi.

Istaknut ćemo Varšavsko sveučilište tehnologije, poznatije kao WUT. Život je prilično jeftin, tako da je to svakako plus. Unatoč tome, poljska sveučilišta nude stipendije za EU studente. Jedina mana je što sva sveučilišta ne nude mogućnost studija na engleskom jeziku, tako da to svakako treba provjeriti pri odabiru fakulteta.

Za kraj smo ostavili Maltu i Cipar, ove mediteranske zemlje odličan su odabir za dodiplomski studij. Uz odličnu klimu, nude i dobar izbor sveučilišta. Životni standard je sigurno viši nego u nekima od prethodno spomenutih zemalja, tako da su i životni troškovi malo veći. No, moguće je ostvariti stipendiju i na taj način studirati na primjericie Univesity of Malta, koje prima 11.500 studenata, od čega ih 1.000 dolazi iz čak 92 zemlje. Studij na engleskom je moguć, obzirom da je engleski jedan od službenih jezika na Malti. Ako poželite nastaviti studij na Cipru ili Malti, morate znati da se školarina za diplomski studij plaća, i to između 5.125 eura na Cipru ili 400 eura na Malti.

Mislim da smo vam dali dovoljno razloga da odlučite kamo želite i bacite se na pripreme za jedan od standardiziranih testova koje je potrebno položiti.

Važno je napomenuti da je za studij u Europi jako važan vaš prosjek, odnosno ocjene u srednjoj školi, tako da nemojte zanemariti taj aspekt!

U svakom slučaju studij u Europi je i moguć i dostupan- samo trebate napraviti prvi korak! Za sve savjete ili upite slobodno nam se obratite – jer studij u inozemstvu, naša je specijalnost!